New York Times: Félő, hogy Putyin teljesen sarokba szorul, és így nem lesz más választása, mint atomfegyvert alkalmazni

2022. október 01. 13:18

Thomas L. Friedman szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

2022. október 01. 13:18
null

Az orosz államfő olyan lépéseket tett, amelyek következményeként országa egyetlen hatalmas Észak-Korea lesz, ideértve, hogy paranoid, dühödt és elszigetelt – csak éppen egy atomhatalomról van szó. Moszkva a falhoz szorult, kétségbeesett, a legjobb úton jár afelé, hogy pária szerepre kényszerüljön. Rajokban hagyják ott legtehetségesebb, legképzettebb polgárai és ez mindenképpen új helyzet – írja a New York Times publicistája.

A cikk szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

Az állam becsődölt, minden pólusából az instabilitás árad.

Ám ha így megy tovább, az nem csupán geopolitikai fenyegetést jelent, hanem egyben gigantikus emberi tragédia is. Az egész világ megérzi, hogy a Kreml lefokozza Oroszországot. De ez így marad mindaddig, amíg Putyin megőrzi hatalmát.

Csak találgatni lehet, hogy mi az elnök célja. Lehet, hogy a legutóbbi bejelentésekkel azt kívánta igazolni szélsőjobbos, nacionalista tábora számára: igazi háborút vív az orosz anyácskáért. De az is elképzelhető, hogy jobb pozíciót akar magának a tárgyalásokon. Nem volna meglepő, ha rövidesen tűzszünetet hirdetne, kész lenne helyreállítani a gázvezetékeket és felújítani a szállításokat – azoknak a kormányoknak, amelyek hajlandóak elfogadni az orosz területfoglalást – vélekedett Thomas L. Friedman.

Szerinte félő, hogy teljesen beszorul a sarokba,

így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a nukleáris fegyvert.

Biztos, hogy rá akarja venni Európát saját feltételeinek elfogadására, amihez az kell, hogy megossza a másik oldalt. Ám ha a nyugati partnerek nem hátrálnak meg, akkor az azzal járhat, hogy összeomlik az orosz hadsereg.

Hozzátette: arról nem beszélve, hogy két-három év múlva

Európa tökéletesen kiválthatja az orosz gázt és akkor lesz csak nagy bajban Oroszország. Hiszen elveszti legnagyobb, ha nem az egyetlen hosszú távú bevételi forrását.

A szankciók érvényben maradnak, ez azonban csak gerjeszti a további kivándorlást. Úgyhogy meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával. Az pedig – már ameddig Putyin diktál Moszkvában – a legjobb esetben is azzal egyenlő, hogy a világ sokkal, de sokkal instabilabb lesz – mutat rá a szerző.

Nyitókép: AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2022. október 02. 22:28
A félő inkább az, hogy ha így folytatjátok, akkor valóban elpusztítjátok a világot - mintha az USA direkt erre törekedne. Sajnos nemcsak az USA lesz temető, de az egész világ is. Nagyjából senki sem ússza meg, ha a közvetlen atomcsapást talán, de a sugárfertőzést, majd a bekövetkező jégkorszakot semmiesetre sem. Talán a patkányok már készülnek is. Nem látok biztató jeleket. Itt is vérgőzős USA barát libsik bizonyítják - semmiféle kompromisszumra nem hajlandóak, inkább az atom. Hát akkor csak egy van - a közös pusztulás.
Nyugati Ádám
2022. október 01. 22:35
Az a nagyhatalom amelyik azt hiszi, hogy az oroszoknak ne lenne színvonalas ipara és mezőgazdasága ezért importra szorul, annak a szakértői fabatkát sem érnek. Ennél az a valószínűbb, hogy a médiával összenőtt globális pénzoligarchia markában lévő politikusok csapják be és döntik nyomorba a választóikat. Az EU nem csak attól szenved, hogy nincs elég energiája, nyersanyaga, élelmiszere, hanem ezzel együtt egy hatalmas piacot is elvesztett. Ezzel létrejött Fehéroroszországtól Vlagyivosztokig kitágított Európa és Ázsia integrációja. A külkereskedelemben pedig ez elszámolások egy korszerűsített barter rendszerben zajlanak le. Az EU meg hoppon marad, max. harmadosztályú szereplővé süllyed. Az EU mindent elrontott, amit el lehetett rontani, sőt olyanokat is amikről mindenki azt hitte, hogy azokat nem lehet elrontani.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 01. 21:00
NYT: Félő hogy atomot dobatunk magunkra. Továbbá pénzt fegyvert pénzt fegyvert pénzt fegyvert stb. szankció szankció demokratikusérték demokrácia szankció.
Kanyar
2022. október 01. 17:59
Már hogyne lenne más választása. Elhúzhat a bü... pi...ba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!