The Washington Post: A Wagner-csoportot egyre több afrikai országban is bevetik

2023. április 24. 16:21

Az Egyesült Államok befolyása ezzel szemben csökken a kontinensen, derül ki a titkosszolgálati kiszivárogtatásokból, amelyekhez hozzájutott az amerikai lap.

2023. április 24. 16:21
null

A Wagner-csoport agresszívan lép fel annak érdekében, hogy Afrikában létrehozza a Nyugat-ellenes államok konföderációját, az orosz zsoldosok instabilitást hoznak a térségbe, a félkatonai és dezinformációs képességeiket pedig Moszkva szövetségeseinek támogatására használják – derül ki a kiszivárgott titkos amerikai hírszerzési dokumentumokból, amelyekből a The Washington Post hozott néhányat nyilvánosságra.

Oroszország befolyásának gyors afrikai térnyerése egyre nagyobb riadalmat keltett az amerikai hírszerzés és a hadsereg tagjai körében, ami a dokumentumok szerint arra ösztönözte őket az elmúlt évben, hogy 

csapásokat mérjen, szankciókat hozzon a Wagner hálózataira.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője az alakulat ukrajnai háborúban történő részvétele miatt a Kremlben zajló belharcokkal foglalkozik elsősorban, ezzel elvileg nőhetne a szervezet sebezhetősége, de a kiszivárgott iratok szerint a CIA, a Pentagon vagy más ügynökségek alig tudtak veszteségeket okozni a Wagnernek az elmúlt hat évben. Ez időszak alatt a zsoldoscsoport legalább nyolc afrikai országban szerzett stratégiai támaszpontokat és 13 országban tevékenykedett. A Wagnernek egyértelműen az a célja, hogy visszaszorítsa az USA és Franciaország befolyását Afrikában.

Nyitókép: A Wagner orosz katonai magánvállalat toborzóplakátja egy moszkvai lakónegyedben 2023. április 12-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.MTI/EPA/Makszim Sipenkov

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2023. április 24. 16:39
Eddig folyamatosan azt hallottuk, hogy a Wagner éppen felőrlődik Bahmutnál. Most erre kiderül, hogy még arra is maradt erejük, hogy Afrikából szorítsák kifelé az USÁt. (Mellesleg, ha igaz ez a kiszorítósdi, akkor évek óta zajlik egy új hidegháború, ami most egyszerűen csak láthatóvá vált, miután az egyik fél Scipio módszerével a hadszínteret az ellenség területére tette át.)
mo ching
2023. április 24. 16:28
Nem baj, majd csinálnak még pár deep fake videót Prigozsinról, ahogy Putyint szidja, és akkor majd jól összezavarják a lövészárokban okostelón jutyúbozó zsoldosokat. Vagy nem.
nempolitizálok
2023. április 24. 16:24
Az oroszok zsoldosok instabilitást hoznak a térségbe, az amerikaiak pedig stabilitást. Értem. Amerikai a jó zsoldos, orosz a rossz. Fél éve olvastam, hogy angol katonák szórakozásból lemészároltak valahol a közel keleten 50 embert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!