Hiába tiltotta be a francia kormány, mégis muszlim viseletben ment iskolába több száz diák

2023. szeptember 05. 13:01

Durván szankcionálták a diákokat.

2023. szeptember 05. 13:01
null

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon az oktatási tárca hivatalos összesítése szerint. A kormány tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel betiltja a muszlim nők köntösének, az abajának a viselését az oktatási intézményekben, mert az „politikai támadást” jelent a szekularizáció ellen. A tárca csütörtökön jelezte, hogy a tiltás a férfiak viseletére, a kamizra is vonatkozik.

„Az érintettek jelentős része levette hétfőn a teljes testét eltakaró hagyományos öltözéket, mielőtt bement a tanterembe, míg 67-en nem voltak hajlandóak alkalmazkodni a szabályhoz, és inkább hazamentek” – mondta Gabriel Attal oktatási miniszter a BFM hírtelevízióban kedden. 

 

„Néhány napon belül vissza fognak jönni, mert kötelező az iskoláztatásuk” – tette hozzá.

 

A tárcavezető elmondta, hogy azokba a közintézményekbe, ahol ilyen helyzet felmerül, képzett szakembereket küld a minisztérium. Gabriel Attal hétfőn az RTL kereskedelmi rádiócsatornának adott interjúban jelezte, hogy a 48 ezer általános iskola és 10 500 középiskola közül 513 lehet érintett a problémában, 

 

s valamivel több mint kétezer szakembert kiképeztek a tiltás betartatására a közoktatási intézményekben.

 

„Az abaja és a kamiz mögött fiatal lányok, fiatal fiúk vannak és teljes családok. Emberek, akikkel párbeszédet kell folytatni, pedagógiát kell gyakorolni” – mondta múlt csütörtökön a miniszter. „Fogadni fogják őket, és elbeszélgetnek velük annak érdekében, hogy megértsék az új szabályt, azt, hogy miért is hoztuk meg ezt a döntést” – tette hozzá Gabriel Attal, emlékeztetve arra, hogy „a szekularizáció a Francia Köztársaság oktatásának egyik alapértéke”.

A muszlim viseletekről szóló vita rendszeresen kirobban Franciaországban, miután a szekularizáció, azaz az állam és a vallás szétválasztásának nevében a vallási jelképek viselését szigorúan szabályozzák a törvények. Így a közoktatási intézményekben 2004 óta tilos minden vallási megkülönböztető jegy, a muszlim fejkendőn kívül a kereszt vagy a kipa viselése is. Az abaja és a kamiz betiltását a 2004-es szabályozás kiterjesztésének tekinti a kormány. Az intézkedést a jobboldal, a szocialisták és a kommunisták támogatják, míg a radikális baloldal és a Zöldek megtámadták az Államtanácsnál, amely kedd délután teszi közzé a határozatát.

Emmanuel Macron államfő hétfő este egy youtubernek adott internetes interjúban úgy vélte, hogy 

„a mai társadalomban van egy kisebbség, egyes emberek, akik kifordítva a vallást, megkérdőjelezik a köztársaságot és a szekularizációt”.

„Nem vonok párhuzamot a terrorcselekmények és a fiatal muzulmán lányok viselete között. Én csak azt mondom, hogy a szekularizáció kérdése az iskolában mélyreható kérdés” – mondta az elnök.

(MTI)

Nyitókép: Eliot BLONDET / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2023. szeptember 18. 15:34
Izgalmas munka lehet a szakértőké, akik ledumálják a lányokról a ruhát...
Ergit
2023. szeptember 05. 15:23
Ezt nem lehet elmagyarázni nekik úgy, hogy mehértsék, hiszen több ezer éve így öltözködnek, ez a második bőrük nekik! Olyan, mintha meztelenül kellene járniuk! Nem valók ők Európa, és kész!
Lombi
2023. szeptember 05. 15:07
Teljesen idióták a franciák. Náluk ez kötelesség. Ha nem veszi fel azt a ruhát, nem takarja el az arcát, lehet a saját bátyja. vagy az apja veri agyon. Szó szerint.
Kybon
2023. szeptember 05. 14:00
A demográfia szerint ez a szigor vissza fog csapni! És a francia kislányt haza fogja a muszlim oktató küldeni, mert nincs rajta csomagolás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!