Nagy munkával ugyan, de megfejtette a CNN: kínai elnök Párizsban jó, kínai elnök Budapesten rossz

2024. május 13. 22:41

Nagyelemzés készült.

2024. május 13. 22:41
Hszi Csin-Ping és Orbán Viktor

Nyitókép: Xinhua via AFP

Terjedelmes elemzést közölt Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútjáról a CNN, melyben megállapították:

Párizsban keményen bántak a kommunista vezetővel, míg Szerbiában és Magyarországon Hszi csak „rajongókkal” találkozott.

Az amerikai tévéállomás anyagában olvasható: Belgrádban és Budapesten sikerült demonstrálni „Peking húzóerejét”, ugyanis „az utcákat kínai zászlók díszítették”, s Hszi és felesége érkezésekor „néptáncosok szerepeltek a betonon”, és Orbán Viktor, valamint Aleksandar Vučić személyesen köszöntötte őket, miközben Párizsban „visszafogott fogadást” kaptak csak.

Emellett Párizzsal ellentétben Belgrád és Budapest „szimbolikus győzelmet” is szolgáltattak Hszinek azzal, hogy a látogatás ideje alatt bejelentették Kínával fennálló kapcsolataik szintlépését. A CNN ugyanakkor úgy látja, a szívélyes szerbiai és magyarországi fogadtatás Európa többi részében „nem jöhet túl jól”, hiszen igen kevés más európai fővárosban lenne a kínai vezetőnek ilyen bánásmódban része.

A CNN kihangsúlyozza azt is: az ukrajnai háború és a kínai-európai kereskedelmi konfliktusok ügyében

Párizsban meggrillezte Hszit Emmanuel Macron elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Párizsban egyébként Hszi elmondhatta, hogy Kínának az ukrajnai háborúban nincs más szerepe, mint „hozzájárulni a béke eléréséhez”, azt pedig letagadta, hogy lenne olyan kínai ipari kapacitástöbblet, ami elöntené az európai piacot – ebben állt a grillezés.

A lap szerint ugyanakkor Szerbia és Magyarország vezetői nem vetettek fel kényes kérdéseket, helyette segítettek azt a látszatot kelteni, hogy Kínának vannak közeli barátai Európában, valódi barátai, akikkel üzletelni is lehet – valamint abban is segítettek, hogy Hszi „gyengíthesse azt a világrendet, amelyet szerinte az Egyesült Államok dominál”. A CNN-nek nyilatkozó elemzők egyetértettek abban, hogy különösen Orbán nagyon veszélyes, mert a Hszi-látogatás felbuzdíthatja arra, hogy 

ellenálljon az EU-n belül azon törekvéseknek, hogy »kockázatmentesítsék« az ellátási láncokat, és vámokat vessenek ki kínai termékekre”.

Azt viszont a médium is elismeri: időközben Szerbia és Magyarország a kínai befektetések fontos célpontjaivá váltak, Magyarország „egyre fontosabb gyártóközpontja Európában a kínai autóipari beszállítóknak, ideértve az elektromosautó-gyártókat”. Leírják azt is, hogy miközben Franciaországban múlt héten Bruno Le Maire pénzügyminiszter nyíltan elmondta:

örülnének, ha a kínai BYD náluk nyitna gyárat, az autógyártó már „kiválasztotta első európai autógyártó telephelyét”, jelesül Magyarországot.

Liu Dong-su, a Hong Kong-i City University tanára a CNN-nek arról nyilatkozott: Kínában a belpolitikai kommunikációban így Magyarországot és Szerbiát „okos országoknak” lehet beállítani, melyek ahelyett, hogy az Egyesült Államokat támogatnák, igazán értik Kínát, és együttműködnek vele Európa érdekében. „Szerbia és az EU-tag Magyarország egyre értékesebbek lesznek Peking számára, ahogy a blokkon belül növekszik a feszültség, és a felsejlik a kereskedelmi háború fenyegetése” – írja a CNN.

A cikk végén felbukkan egy régi ismerős is: Scheiring Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, aki azóta már az amerikai Georgetown University katari lerakatán tanít összehasonlító politikatudományt. „Orbán és Vučić mindketten olyan illiberális vezetők, akik országukat rivalizáló geopolitikai blokkok közé pozicionálják, reménykedve abban, hogy el tudják kerülni a túlságosan erős függőséget bármelyiktől” – tudjuk meg Scheiringtől, aki hozzáteszi: 

Nem érdekli őket a demokrácia és az emberi jogok. Számukra a külpolitika szigorúan, pragmatikusan a gazdasági érdekekről szól.”

A volt LMP-s képviselő ugyanakkor elismeri: miután „Magyarország és Szerbia stratégiai kapuk Peking számára Európa felé”, így értékük „nőni fog, ahogy a kereskedelmi háború eszkalálódik”.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jose
2024. május 14. 06:40
Ez a Tomi egy elbaszott, agyatlan barom. Nem szívesen írnék elvileg ilyesmiket másokról, de annyira feltűnő, és annyira nyomatja a hülyeségeit, hogy most már tényleg "rendre kell utasítani". (Eddig egyetlen valamit is érő hozzászólást nem láttam tőle.)
Jose
2024. május 14. 06:34
Scheiring Gábor: "Nem érdekli őket a demokrácia és az emberi jogok." Egy ilyen ostoba paraszt hogy taníthat bármit is? Senkit nem érdekelnek az emberi jogok, az USA és az EU nem azért támadják, próbálják kitolni Kínát, hanem csakis a pénz miatt. Ja, jól jön nekik, mert terjeszthetik a nép körében, hogy a csúnya Kínában megsértik az emberi jogokat és ezért kell lenyomni őket. A buta népük (US és Nyugat-EU) meg el is hiszi.
Intel
2024. május 14. 05:51
Kína két legfontosabb piaca az USA és az EU. Mindkét helyen fokozódó szankciókkal sújtják. Most vetnek ki 100% import vámot a kínai autókra az USA-ban. Stb. Kitalálták, hogy majd nem Kínában hanem Magyarországon meg Mexikóban gyártják azokat az autókat amelyek így elveszítik kínai jellegüket. Még el se kezdték már kiderült, hogy ilyen egyszerűen nem lehet megkerülni az akadályokat. Az EU bürokraták dörzsölgetik a kezüket, hogy újabb lehetőséghez jutottak Magyarország szankcionálásában.
enidecsakfeljarok
2024. május 14. 05:35
"On Tuesday, Secretary of State Antony Blinken told APEC ministers that the US believed in “a region where economies are free to choose their own path … where goods, ideas, people flow lawfully and freely”. Tehát Blinken elképzelését Magyarország 100%-ban teljesíti, dehát aki bort iszik és vizet prédikál... Amúgy a fenti idézet a 2023-as USA látogatás eredménye. Macron mit keménykedett amúgy? Oda is küld majd 2000 katonát, vagy mit akar? Ne csináljunk már úgy, mintha a Franciák bárkinek is dirigálnának, csak mert Macron most hirtelen birkózószart evett. A Németek is nagyon szeretnének kínai beruházásokat. Milyen érdekes nem? Ilyen szépen és nyíltan leírni amúgy az irigységet és azt, hogy "majd később vámokat is bevezetnek"... Na ez alapján ki tudja miért ide jönnek, nem oda? Bónusz: hozzánk bárki jön, tisztelettel fogadjuk, megadjuk a módját, egyébiránt minek hívnánk ide?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!