Itt a felmérés: ezeket az országokat védené meg Trump a NATO-ban elnökként

2024. február 13. 10:19

A szerződésben vállaltaknak megfelelően Magyarország NATO-tagként a GDP több mint 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra – Donald Trump nagy örömére.

2024. február 13. 10:19

Donald Trump kijelentése után a Daily Mail megvizsgálta, mely NATO-tagállamok fordítják a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra – a 31-ből mindössze 11, köztük Magyarország is. Mint megírtuk,

Trump szerint a NATO-tagországoknak teljesíteniük kell az előírásokat, ha ezt nem teszik meg, akkor az Egyesült Államoknak nem kellene megvédenie őket, például egy esetleges orosz támadás esetén.

A NATO-tagok még 2014-ben vállalták ezt a bizonyos 2 százalékos kiadást, ám az Egyesült Államok és Magyarország mellett csupán Lengyelország, Görögország, Észtország, Litvánia, Finnország, Románia, Lettország, Nagy-Britannia és Szlovákia tartják a szerződésben vállaltakat.

Trump egyébként nem először kritizálja azokat, akik nem fordítanak megfelelő forrásokat a hadiiparra, amerikai elnökként is többször jelezte, nem az Egyesült Államok kizárólagos feladata a védelem.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Jim Watson

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 13. 17:36 Szerkesztve
Szerintem az oroszokat is fel kellene venni a NATO-ba ők biztosan rendesen fizetnének.
Ugandai Bubu
2024. február 13. 16:13
Addig örüljetek, amíg az USA-nak van befolyása. Ha a huszonhatok döntenének, magyarpicsán lennétek rúgva már régen, bömbölő pötimagyarkák.
Halder_1899
2024. február 13. 15:22 Szerkesztve
2 % semmire sem elég. Szinten tartásra tán. De mivel minden hol szinte nulláról kell kezdeni, így kb 10-15 év mire valami látszik. 3-4 % lenne a normális. Teljesen érthető, hogy aki nem védi magát, azt más miért védje meg. Usa-t utálom, de ebben az egyben igaza van, kivételesen.
Akitlosz
2024. február 13. 13:31
Az új NATO főtitkárnak ennek a 10 európai országnak a valamelyikéből kellene kikerülnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!