Robotporszívó? Ugyan már – itt a hazai, UV-vel takarító nagygép 

2023. március 09. 13:30

Teljesen önállóan is képesek az épületekben mozogni, okosak, de energiatakarékosak a méretes robottakarítók. Kicsit a tudományos-fantasztikus filmeket idézik. A gépeket magyar mérnökök alkalmassá tették arra is, hogy UV-fénnyel takarítsanak.

2023. március 09. 13:30
null

Halaska Gábor írása a Makronómon. 

írása a Makronómon. 

Rendhagyó budapesti termékbemutató volt a minap. Az összegyűlt szakemberek először azt sem tudták hova figyeljenek, amikor a hazai PreXrobot CEE Kft. által forgalmazott fél tucat világszínvonalú takarítórobot sürögni-forogni kezdett a hatalmas irodaház aulájában. Az egybegyűltek mosolyogva szorítottak, hogy a halk zümmögéssel, emberi irányítás nélkül dolgozó robotok ne ütközzenek. Egyébként az izgalmuk fölösleges volt, mert az amúgy 7 nyelven beszélő, öntanulásra is képes gépek érzékelőiknek hála, hajszálpontosan kicentizték a borulékony állólámpát, a növény kaspóját és persze egymást is.

A magyar PreXrobot CEE Kft. képviseletében Bökönyi Zsolt és Földes Péter a legnagyobb magyar takarítócégek tulajdonosait és vezetőit hívta egybe a bemutatóra. A néhány napja lezajlott eseményen a forgalmazott „alapgépek” mellett bemutattak egy UV-fertőtlenítésre alkalmas robotot is. Ez utóbbi teljes egészében a magyar mérnökök produktuma, ami kórházi műtők fertőtlenítésére is használható. 

Miközben az egyik szállítórobot az emeletes tálcáin étellel-itallal, majd később prospektusokkal kínálta az ámuldozó vendégeket, a két forgókefés „kollégája” pikk-pakk felszívta a port a padlóról, majd patyolat tisztára felmosta a követ. Amikor a gép végzett a takarítással, leállt, és várta a következő feladatot, ami azután telefonon érkezett: porszívózza fel a szőnyeget. Ehhez a robot kikapcsolta a forgókefét, munkába állt: sürgött-forgott – majd kisvártatva online üzenetet küldött, hogy elvégezte a feladatot. Sőt, még azt is közölte, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje épp hány százalékos, illetve, hogy szükséges a porzsák cseréje. Ez a robot egyébként annyira önálló, és a méretével ellentétben olyan komoly tudással rendelkezik, hogy nem csak az irodák, de a nagyobb, nívós családi házak vagy akár kisebb üzletek tulajdonosai is örömmel használnák. Különösen a mai, munkaerőhiányos helyzetben.

Még kültérben is gyűjti a csikket, falevelet, felmossa a betont

Láttunk a robotok között olyat, ami kültéri parkolóban a saját tartályába összegyűjti a csikket, a falevelet, majd amikor a tartálya megtelik, automatikusan kiönti a szemetet egy gyűjtőedénybe. Még rajta is túltett a mélygarázsban az a gép, ami a tartályában 75 liter vegyszeres vízzel előbb feltakarította, felmosta a betont, majd a munka végén a szennyvizet leengedte egy ideiglenesen odahelyezett tartályba. Ezután pedig visszament a saját dokkoló töltőállomására, hogy feltöltse az akkumulátorát – akár az ismertebb apró robotporszívók.

„Ami régen sci-finek tűnt, attól már nem állunk olyan messze. Olyannyira, hogy 

már arcfelismerő, őrző-védő, azaz security robotot, és fertőtlenítő robotot 

is értékesítettünk” – magyarázta Bökönyi Zsolt, a kalocsai székhelyű PrexRobot ügyvezetője. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy cégcsoportjukból az egyik vállalat többek között luxusautókhoz gyárt áramköröket, a másik pedig innovatív elektronikai eszközök forgalmazásával foglalkozik, amikkel már plázákban is találkozhattunk.

„Ezek a robotok képesek a tanulásra, a rugalmas útvonaltervezésre, a környezetérzékelésre, emellett csupán minimális karbantartásra van szükségük. 

Telefonos applikációval a távolból is el lehet indítani, de kérésre a gép többek között a munkavégzés készültségéről, az akkumulátor töltöttségi fokáról vagy az üzemi adatokról online üzenetben értesíti a gépkezelőt.” Bökönyi Zsolt hozzátette: a vállalat célja, hogy a robotokkal segítse az emberek munkáját. Mindezt a folyamatos munkaerő-problémák és a növekvő munkabérek indokolják, amit a robotok használatával hatékonyságnövelő módon lehet ellensúlyozni.

Mennyit tud dolgozni egy ilyen gép?

A cégvezető felhozta példaként, hogy miközben 2 ember 8 óra alatt 500 négyzetméter felületet takarít össze, addig a robot 1 óra alatt 3000 négyzetmétert súrol tisztára. De olyan modellek is akadnak, amelyek akár 10-szer hatékonyabbak lehetnek az emberi munkaerőnél. 
A nagysikerű bemutató után nem oszlottak szét a szakemberek, hanem a tulajdonosok köré gyűlve afféle rögtönzött szakmai kérdezz-felelek kezdődött. 
Kiderült, leginkább a robotok gyorsasága, teljesítménye és hatásfoka nyűgözte le a vendégeket. Akik között több klinika tulajdonosa, szállodalánc üzemeltetője is megjelent. De akadtak olyan szakemberek, akik a legnagyobb német gyárak, valamint a hazai bevásárlóközpontok, szupermarketek takarítását végzik.

(Címlapfotó:PreXrobot CEE Kft.)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
snowwolf
2023. március 09. 17:52
Le a kalappal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!