Sokba kerül kerül Kenderesi Tamás doppingügyének kivizsgálása

2023. november 05. 22:22

A sportoló most is tagadja, hogy valaha is tiltott eszközökkel próbálta volna feljebb srófolni a teljesítményét.

2023. november 05. 22:22
KENDERESI Tamás

Élete sorsdöntőnek nevezhető eseménye előtt áll a doppingvétség gyanújába keveredett Kenderesi Tamás, aki az igazát szeretné bizonyítani a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportsöntőbíróság (CAS) előtt – írta a Magyar Nemzet.

 A lap ismertette az SZPress Hírszolgálat tavalyi értesüléseire hivatkozva, hogy angol, magyar és német, a sportban járatos jogászok hozzák meg a végső döntést, várhatóan még az év vége előtt. A választott testületben Kenderesi védelmét Dávid Gyula látja el.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, több mint fél éve érkeztek az első hírek arról, hogy több magyar sportoló, köztük egy olimpiai érmes úszó is érintett

 a biológiai útlevelükben tapasztalt eltérések miatti vizsgálatban. 

Később maga Kenderesi vetett véget a találgatásoknak, amikor az idei országos úszóbajnokság előtt úgy döntött, a versenytől való távolmaradását és a találgatásokat lezárja azzal, hogy leírja, miért nem indul és mi zajlik körülötte. 

A sportoló mindvégig és most is folyamatosan tagadta, hogy valaha is tiltott eszközökkel próbálta volna feljebb srófolni a teljesítményét. Ám eddig hiába tiltakozott és érvelt, majd nyújtott be egyes vélemények szerint egyetemi disszertációval felérő elsődleges orvosi magyarázatot, azt a WADA szakértői idén január 11-én nem fogadták el.

Vesztésre áll

A sportoló jelenleg vesztésre áll, mert idehaza a független elsőfokú doppingbizottság vele szemben elmarasztaló ítéletet hozott. Kenderesi és a képviselői ezt nem fogadták el, ezért fellebbezéssel fordultak a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Ahhoz az intézményhez, amit 1984-ben Juan Antonio Samaranch, egykori spanyol NOB-elnök javaslatára hoztak létre. A Sportdöntőbíróságnál nem tesznek különbséget a sportolók között, ahol mindenki azonos jogokkal rendelkezik, tehát 

nem személyre szabottan születnek a döntések, hanem a jogszabályok és a bizonyítékok alapján.

 Amit pedig a CAS minden érintett felet képviselő választott paneljének tagjai kimondanak, az ellen már nincs helye apellátának – írta a Magyar Nemzet.

Részletesen beszámoltunk korábban arról, hogy milyen módon hozta meg a döntését Kenderesi, amikor a CAS-hoz fordult.

Ezt is ajánljuk a témában

Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, érdemi nyilatkozatot sem a fellebbviteli tárgyaláson a CAS előtt felperesként megjelenő Kenderesi Tamás, sem pedig az ebben a különleges helyzetben alperes HUNADO illetékesei nem tehettek. Jobb híján csak annak a véleményüknek adhattak hangot, hogy szeretnének mielőbb a peres ügy végére érni.

Ezt is ajánljuk a témában

Kölcsönt adott az Úszószövetség

A lap idézte az SzPress Hírszolgálatot, amely arról is tudomást szerzett, hogy ennek az ügynek  a Magyar Úszószövetség egyik fontos támogatói szerződésére is volt kihatása, ám ennek ellenére a sportág vezetői jóhiszeműségüket bizonyítva, illetve, amíg csak lehet, az ártatlanság vélelmét is hangoztatva, készek voltak kölcsön formájában hozzájárulni a tetemesnek perköltségekhez.

Ennek az összege a százezer svájci frankot is meghaladja, ami mai árfolyamon negyvenmillió forintnak felel meg.

A felmerült költségek felét pedig a HUNADO állta. A milliók előteremtése nem csak a fellebbező Kenderesi Tamásnak okozhatott gondot, hanem a perbe fogott szervezetnek is, amelynek a váratlan kiadás miatt éves költségvetésének terhére kellett a zsebébe nyúlnia, miközben vállalt feladatait szerződéses kötelezettségeinek eleget téve változatlanul teljesítenie kell – hívta fel a figyelmet a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. november 06. 12:12
kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül kerül ez mibe kerül?
august
2023. november 06. 06:24
Csak remélni lehet, ha Kenderesit fölmentik a doppingvétség alól, akkor ezt a hazi Tiszeker féle bandát is szétzavarják.
need-info
2023. november 06. 00:02
"Sokba kerül kerül Kenderesi Tamás doppingügyének kivizsgálása" Elkéééépesztő! Amnézia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!