Az elkésett kőfaragók

2011. december 13. 17:26

Lehet, hogy erkölcsi fogyatékosság, de a mai napig nem tudok rá gyilkosként gondolni.

2011. december 13. 17:26
Bencze János
Pécsi Újság

„L. Gyulát 2000 őszén láttam utoljára a bírósági tárgyalásán, ahova tanúként idéztek. Lehet, hogy erkölcsi fogyatékosság, de a mai napig nem tudok rá gyilkosként gondolni. Talán ezért nem, mert a letartóztatása előtti délutánt együtt töltöttük. Jól ismertem L. Gyulát és családját. Így a lányát is, és Beát, a feleségét, az egykori áldozatot is. Közel laktunk egymáshoz, és én voltam a háziorvosuk. A felesége, Bea, aki tanárnő volt az egyik középiskolában, állandóan üvöltözött a hajszolt férfival. De tényleg üvöltözött. Pipogyának, élhetetlennek, - s az utca örömére - impotensnek nevezve. Sokszor hallottam, hisz talán hatvan méterre laktunk egymástól. Otthon hívott, menjek be hozzájuk. Igyak valamit Beával az egészségére. Aztán mégsem mentem be, mert ahogy megálltam előttük, a felesége azonnal kilépett a teraszra, és onnan kezdett üvölteni Gyulának. Olyanokat, hogy hol jártál, te szerencsétlen?! Rád sose lehet számítani! És fel kellene szeletelni a karajt, mert holnap ebédvendégeink lesznek, és nem működik a gázkazán. És jó estét, doktor úr, köszönt azért nekem is. Beával nem tegeződtem. Gyula nem szólt semmit. A válla közé ejtette a fejét és bement. Hazagurultam, és arra gondoltam, majdnem megfagytunk, hogy a kőfaragók végre helyreállítsák Bea szüleinek szétdúlt sírját, az asszony meg üvöltözve fogadja. Szegény Gyula! Két deci száraz fehérbort ittam az egészségére, aztán olvasni kezdtem. A rendőrök két óra múlva jöttek értem, hogy állapítsam meg Bea halálát. Megállapítottam. Láttam Gyulát is, meg a karaj szeleteléséhez előkészített húsvágó bárdot is, amivel agyoncsapta az asszonyt. Egyetlen ütéssel. Az ítélethirdetésről kijövet láttam, hogy a bíróság előtt egy ismert aktivista - tanárnő ő is - vezetésével néhányan a családon belüli erőszak áldozataiért tüntettek. Ők már nyilván tudták, ki az igazi áldozat. Nekem fogalmam sem volt róla.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2011. december 13. 20:59
Nem olyan egyszerű ez az el kell menni című történet.Ha évek alatt rakosgatod össze a kis életed kulisszáit nehéz pillanat amikor mindennek búcsút kell mondani. mert a nő aztán nem ad oda semmit, arra vegyél mérget.És mindegyik, ab ovo, lehazudja a csillagot az égről, hogy minden az övé maradjon.1x 2x 3x megteszed, de elfogy az erő, ha mindig újra kell kezdeni. Nekem elhiheted. Inkább verd pofán.Másnap meg kibékültök.
wartog
2011. december 13. 20:36
Mondjuk én a Pécsi lövöldözős diákról is hallottam a "másféle" nézőpontot.Ha valakit a végtelenségig aláznak, megszégyenítenek, akkor egyszer elszakad a cérna.Persze jogtalan az önbíráskodás, a gyilkosság meg gyilkosság, de...hát nem tudom.Nem tudom én mit tennék hasonló helyzetben.Talán nem lövöldeztem volna, de, hogy fejbe b@xszom egy súlyos tárggyal az bizonyos.
60felett
2011. december 13. 20:32
Jól meg lehet élni abból, hogy állandóan valakiknek a jogait védjük. Kritikátlanul, a tények ismerete és kellő körültekintés nélkül. Egyébként pedig: ha egy házasságban az egyik jóval erősebb személyiség mint a másik, az nem vezet jóra. És mindegy, melyik az erősebb.
Cassi
2011. december 13. 20:26
Igen, bonyolult az élet, és sokféle furcsa szenvedés meg igazságtalanság létezik, de egy férfinak mégis más egy kicsit a helyzete. Gyulának el kellett volna mennie Beától már régen. Egy férfi *majdnem* mindig elmehet és el is kell mennie, ha az élet úgy hozza. Férfiként kötelessége elmennie, mielőtt a húsvágó bárdra kerülne sor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!