Amikor megérteni vélem a magyar jobboldalt

2013. augusztus 14. 21:44

Horvát János nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Magyar Televízióban nem volt cenzúra, illetve az az öncenzúra, ami volt, lényegét tekintve nem tért el a nyugati öncenzúrától. Puff.

2013. augusztus 14. 21:44
Eörsi Mátyás
Eörsi Mátyás
hvg.hu

„Vissza a Horvát-interjúhoz. Arra a kérdésre, hogy tévés riporterként mennyire érezte megkötve a kezét, azt válaszolta, ő tulajdonképpen szabadnak érezte magát, igaz – tette hozzá –, a későbbiekben bejöttek bizonyos megkötések és öncenzúrák, amelyek – legyünk őszinték – átszövik a nyugati televíziók tevékenységét is. Horvát János nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Magyar Televízióban nem volt cenzúra, illetve az az öncenzúra, ami volt, lényegét tekintve nem tért el a nyugati öncenzúrától. Puff.

Az interjúalanytól megtudtuk, hogy gyerekkorában kedvelte Felkai Ferenc Farkasvér című meséjét, amely a jó király – gonosz tanácsadó szereposztásról szól. Talán ennek a gyerekkori élménynek is tudható be Horvát János következő története. Lőn, hogy Magyarország egy nemzetközi misszió keretében részt vett a vietnami békeellenőrzésben, és a Magyar Televízió közvetítette a ferihegyi indulást. A pártközpont gondosan kiképezte a tévéseket, hogy mit szabad és mit nem szabad kérdezni (természetesen cenzúra nem volt), minderről azonban Horvát János mit sem tudott.

Őt az utolsó pillanatban hívták ki Ferihegyre riportokat csinálni. A riportok leadása után a stáb sápadtan közölte vele, hogy minden pártinstrukciót megszegett, ebből nagy baj lesz (cenzúra persze nem volt). A főnöke másnap azt mondta neki, hogy akármilyen tehetséges, nem tudja megmenteni (cenzúra? Ugyan!), majd a TV elnöke telefonon felhívta, de nem kirúgta, hanem átadta Kádár elvtárs üdvözletét, aki amúgy nem szokott tévét nézni, ám látta az előző napi riportokat, és azt mondta: »igen, így kell beszélni az emberekkel, ezen a hangon stb.«

Tetszik érteni, szegény Kádár elvtársnak fogalma sem volt arról, hogy körülötte a tanácsadók milyen gonoszak, velük szemben ő, Kádár elvtárs a szabadság védelmezője. Ugyan a TV így is szabad, de ha mindenhol csak Kádár elvtárs ülhetne, akkor minden bizonnyal még a szabadnál is szabadabb lehetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. augusztus 15. 07:42
Na azért várjunk...Ne keverjük össze a szocializmusban levő cenzúrát a mostanival.Ég és föld különbség.90 előtt nem volt demokrácia.(És most is e felé haladunk).Akkoriban a szólásszabadség a párton belüli viszonylagos szólásszabadségot jelentette.Valójában bárki bármit nem mondhatott. Most bárki bármit mondhat csak nem a médiában!!Sokan ezt keverik össze a szólásszabadsággal.A szólásszabadság azt jelenti hogy ez a bárki bármit mondhat ez elvileg és gyakorlatilag meg is jelenhet(persze csak ha szalonképes),valamint hogy arányosság van,objektibitás van,egyensúly van,erkölcs van.A mai magyar média egy torz szócső a hatalom kiszolgálására.Ez tapasztalható volt az előző kormányok alatt is,de arányaiban most sokkal rosszabb.Már példát sem vehetünk mondjuk a BBC etikai kódexéről,mert már igazodni nem tudunk hozzá annyira messze kerültünk tőle.
states
2013. augusztus 15. 05:08
Nevetséges, ha jól emlékszem Mester Ákost azért kibaszták a köztévéből, mert rámutatott egy üres székre, ahova a posta vezérigazgatóját várta. A 80-as években! És akkor hol vannak a tabuk, amiről nyikkanni sem lehetett: szovjet hegemónia, Varsói Szerződés, az ideiglenesen hazánkban tartózkodók, KGST, határon túli magyarok, akik nem léteztek 40 évig. Akik ma a sajtószabadság hiányáról pofáznak, egy percet sem éltek a Kádár-rendszerben, vagy még inkább manifeszt hazudnak például a köztévéről, ahol minden híradóban bevágják Mesterházyt, Bajnait, hogy elmondják a kis süketelésüket a rettenetes Orbán-diktatúráról. Amit persze annyira vesznek komolyan a választók, amennyi a valóságtartalmuk. Semennyire.
Taxin
2013. augusztus 15. 00:36
Eörsi Gyula jogászprofesszor egy időben az ELTE rektora volt. Fia, Eörsi Mátyás országgyűlési képviselő, az Eörsi és Társai Ügyvédi Iroda tulajdonosa. Mint köztudott, ennél a cégnél dolgozott Bauer Tamás volt parlamenti képviselő édesapja, aki ÁVH-s múltját követően a körmös Bauer gúnynevet kapta, itt egyébként a külkapcsolatok jogi kérdéseivel foglalkozott. Eörsi Gyula testvére Eörsi István író, aki a kommunizmusban ’56-os tevékenysége miatt börtönben is ült. Két fia van: János, aki a Magyar Hírlap (2002) gazdasági újságírója, illetve László, aki az ’56-os Intézetben dolgozik és ’56-os témákban rendszeresen publikál.
Taxin
2013. augusztus 15. 00:35
Saját internetes honlapján vallotta be Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő apjának ügynökmúltját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!