Kuncze búcsúja a Klubrádió médiaszínpadától

2013. október 26. 13:50

Kuncze Gábor 2008-ban az SZDSZ országgyűlési képviselőjeként lett a rádió műsorvezetője, annál egyértelműbb politikusi fellépést pedig nehéz elképzelni.

2013. október 26. 13:50
Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Csütörtökön, a kitűnően sikerült október 23-i közös ellenzéki megmozdulás másnapján megvált eddigi műsorvezetőjétől, Kuncze Gábortól a Klubrádió. Közleményükben így búcsúznak:
„Kuncze Gábor az október 23-i ünnepen a média színpadáról átlépett a politika színpadára. Látványos sikerére a Klubrádió minden hallgatója és munkatársa büszke lehet. A kampányhoz közeledve a médiumokra még szigorúbb szakmai és etikai szabályok vonatkoznak, mint máskor. A Klubrádióban a műsorvezetők nem résztvevői, hanem közvetítői a politikai versenynek.
Másokkal ellentétben mi komolyan vesszük az etikai normákat, ennek is köszönhetően tekintik oly sokan rádiónkat A közszolgálati adónak. Kuncze Gábornak sokat köszönhet a Klubrádió, nemcsak szellemes és felkészült munkatársat ismerhettünk meg a személyében, hanem rendkívül fegyelmezettet is. Politikusi fellépésének a ténye és nem a minősége összeférhetetlen a rádiós státusszal, ezért ezen a téren szüneteltetjük a közös munkát. Szurkolunk neki, de visszavárjuk.”
Csakhogy: Kuncze Gábor 2008-ban az SZDSZ országgyűlési képviselőjeként lett a rádió műsorvezetője, annál egyértelműbb politikusi fellépést pedig nehéz elképzelni. Mint ahogy az általa alapított és vezetett Szabadelvű Polgári Egyesület sem a média, hanem a politika színpadán lép fel születése óta, az Együtt 2014-et támogató aláírásokat gyűjt éspolgármesterei is vannak. Kuncze október 23-i szereplése sem érhette váratlanul a rádiót, mivel már bő másfél hete tudni lehetett, hogy az SZPE is fellép a közös színpadon, a logójuk ott volt a reklámokon is.
A politikai szerepvállalás tehát nem újdonság, így más oka lehetett a hirtelen búcsúnak. Eörsi Mátyás, volt SZDSZ-es képviselő szerint egyenesen az MSZP elnöke gondoskodott Kuncze eltávolításáról: „És úgy tudom, Mesterházy személyesen intézkedett.″ Hasonló gyanúra kérdez rá Orosz József, a Klubrádió korábbi műsorvezetője is: „szeretném tudni, hogy Mesterházy Attila felhívta-e Vicseket, a Klubrádió főszerkesztőjét vagy sem?″.
Orosz kérdéseire Vicsek Ferenc azt válaszolta, hogy „Mesterházy Attila nem hívott. (Ha felhív, megnehezítette volna a döntést.)″, de ez édeskevés a kedélyek megnyugtatásához, továbbra is forrnak az indulatok Kuncze távozása körül, a Galamustól, a Gépnarancson át a Klubrádió facebookos oldaláig. Kuncze csütörtökön az ATV-ben azon sajnálkozott, hogy nem volt lehetősége elköszönni hallgatóitól, majd pénteken Bolgár György műsorában lehetősége nyílt erre.

A történet ezzel még aligha ért véget, de a Klubrádió ebből már sehogy sem jöhet ki jól. Már az is abszurd volt, hogy az NMHH éveken át tartó, kicsinyes gáncsoskodása a hazai szólásszabadság nemzetközileg ismert szimbólumává tette az adót, de ennél is ironikusabb, hogy most a baloldal rántja a sárba ezt az ikont.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2013. december 23. 11:55
Az kiaz a KUNCZE?
rezsivédelem3.0
2013. november 21. 18:54
Akkor itt az ideje, hogy kommentelj róla!
atila68
2013. november 15. 12:16
A békemeneten óvatos (alulértékelő) becslés szerint 280000 ember volt, a BME előtt pedig a legjobb esetben 10000. Szerintem mindkét szám rendben van. Hogy hányan fértek be a Hősök terére ahhoz ennek semmi köze.
Akitlosz
2013. november 09. 10:03
Nem mindegy mit csinál ez a Klubrádió? Soha életemben nem hallottam belőle egy másodpercet sem, embert nem ismerek, aki hallgatná, mégis a fél magyar internet folyton a Klubrádióval foglalkozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!