2014 – Amikor Magyarország feladta

2014. október 13. 12:42

Kedves Magyarország, 2014-gyel leírtad magad, tunya vagy, mást hibáztatsz, hazudsz magadnak, sőt ártasz, csak azért, hogy ne rajtad legyen a felelősség.

2014. október 13. 12:42
Dercsényi Dávid
Magyar Narancs

„2010-et még meg lehetett érteni, bár sosem volt tiszta, ha egy demokratikus politikai rendszerű, alapvetően konszenzuskereső törvényi rendszerrel (kétharmados törvények) megáldott-megvert piacgazdaság nem működik jól (bizonyos hatalmi ellensúlyok nem elég erősek, a kormányzópárt korrupt, az állam diszfunkcionális), akkor miért az a válaszunk, hogy nosza, jöjjön egy párt, kapjon kétharmadot, aztán oldja meg a gondjainkat. De jó, vegyük ezt szokásos túlzó magyar reakciónak, átrobbanunk a ló túlsó, narancssárga oldalára. (...)

2014-ben már nincs elmúltnyócév, már csak hit van és cinizmus. A hívők úgy érvelnek, hát fogadjuk el, hogy Orbán jót akar az országnak, legyőzi az ellenségeket, és nemsokára elhozza a földi Paradicsomot. Köztársaságban azonban ilyen nincs – az emberi hatalmi aspirációk ismeretében nem véletlenül kerülnek a rendszerbe a fékek és ellensúlyok. Ha egy ember jóindulatán múlik, hogy mi is lesz, akkor rég rossz. Orbánnak pedig nincs ellensúlya sem a pártján, sem a politikai rendszeren belül. Egyetlen ellenfele lenne, egy Simicska Lajos nevű pénzember, akit azonban senki, soha nem választott meg, és aki alapvetően abban érdekelt, hogy Orbán maradjon a helyén (csak most egy kicsit túlnyerte magát). (...)

Egy frászt, sőt lófrászt, kedves Magyarország, 2014-gyel leírtad magad, tunya vagy, mást hibáztatsz, hazudsz magadnak, sőt ártasz, csak azért, hogy ne rajtad legyen a felelősség. Nem viselkedsz felnőtt módjára – akkor ne panaszkodj, ha úgy bánnak veled, mint egy kiskorúval. A hatalom kérdése immár nem tartozik rád, feladtad, minden ízében áttestáltad egy szűk körnek, amely most már mindent barátok közt dönthet el. Nicht vor dem kind.

A békés politizálás pedig mostantól abban merül ki, hogy találgatjuk, a katonai felvonuláson ki hány lépésre áll a vezértől, és ez mire utalhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. október 14. 12:06
Ezek már megint a népet hibáztatják azért, mert vesztettek... És mi az, hogy "már nincs elmúltnyócév"...?! Az a nyolc év benne van az ellopott állami vagyonban, az államadósságban és az elszegényített és eladósított emberekben... És a történelemírásban is benne lesz - hazugságokkal, szemkilövetésekkel és IMF-bábkormánnyal együtt.
justiceforhungary
2014. október 14. 07:47
ez tök hülye
catalina9
2014. október 14. 07:46
dudly55 2014. október 13. 19:06 Egyébként meg neked elment az eszed, ha ilyennek képzeled a liberálisokat." Igen ez igaz, ennél sokkal ártalmasabbak, jellemtelenebbek. Ilyenek: Szabadságdílerek, álságmenedzserek, zsoldoscivilek, másságügynökök, egyenlőségparaziták, sorozatnácizók, balliberálisok, méltóságüzérek, mószerkommandósok, jogkalmárok, kékek, zöldek, vörösök, ismertetőjegyei: 1. Államformájuk: Szófosó maffia 2. Zászlójuk színei: Kék, zöld, vörös 3. Himnuszuk: Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni, énekli: Conchita Wurst 4. Címerük: Dollárt ábrázoló mezőben kettős mérce 5. Pénznemük a HABLATY= 100 DUMA, ami mögött nincs fedezet 6. Főtevékenységük: Manipuláció 7. Fedőtevékenységük: Piszkos vízzel mosogatás 8. Módszerük: Mószer, vagyis nihillel higított hazaárulás 9. Hobbijuk: Zavarosban halászás 10. Pihentető szabadfoglalkozásuk: Rivaldafényben sütkérezés 11. Kábítószerük: A hatalom. Hiánya hisztériás rettegést, aggódást okoz, mely viharosan terjed. 12. Nyelvük: Piszigagyi 13. Kitüntetésük: A Balliba térdszalagrend, az alábbi körirattal: Szégyen arra, aki jóra gondol. Hosszabb idő után megfigyelhető tulajdonságaik: 14. Békevágynak álcázott fanatizmus, ellenségkép, harciasság, háborús politika támogatása 15. Erkölcsi elvekre való hivatkozás, kettős mérce 16. Gyakorlatiasan áldozzák föl „elveiket”, ha épp arra van szükség 17. Ezeket az elveket viszont előszeretettel kérik számon. MÁSOKON! 18. Hatalmas kritikai érzék, /USA, Izrael tabu/ 19. Zéró önkritika 20. Az áldozat szerepében való tetszelgés, üldöztetési mánia, rettegés, aggódás hangsúlyozása 21. Folyamatos nácizás, antiszemitázás, rasszistázás 22. Magamutogatás, szereplési viszketegség 23. Vonzódás a süketelős foglalkozásokhoz, „művész”, újságíró, kritikus, esztéta, filozófus 24. Bonyolult, zavaros fogalmazás, homályos tartalmú szavak használata 25. Öndokumentáció, és az önmaguk alkotta celebek, sztárok imádata 26. Díjak, elismerések egymásnak adományozása 27. Egymás hibáinak elhallgatása, mentegetése 28. Család, nemzet, haza hervasztó bemutatása 29. A keresztény vallás, különösen a katolikusok lejáratása 30. Hajléktalanok, bevándorlók látványos pártolása szavazatokért, de más pénzén 31. Melegek, transzvesztiták, leszbikusok, szinglik népszerűsítése 32. Pontos adatok, konkrétumok kerülése, félremagyarázása, meghamisítása, elhallgatása 33. A közérdekre hivatkozva a saját érdekeik képviselete 34. Különböző mozgalmak, szervezetek felhasználása a saját érdekeik védelmében 35. Nemzetközi és belső kapcsolatrendszer, családi alapon való politikai folytonosság
grad
2014. október 13. 23:24
"Kedves Magyarország, 2014-gyel leírtad magad, tunya vagy, mást hibáztatsz, hazudsz magadnak, sőt ártasz, csak azért, hogy ne rajtad legyen a felelősség." Neked elmentek otthonról teljesen! Mégis kire kellett volna szavaznom?!?!? Azokra, akik - mint az országgyűlési választásokkor - közröhejesen egymással voltak elfoglalva, nem pedig a válaszókkal? Ezekre a nagy rakás szerencsétlenségekre, akik még egymás között sem tudnak megegyezni, akkor hogy tudnának országot vezetni?! De én vagyok a tunya, és ártok magamnak. Édes Istenem... nektek az önkritika az valami misztikus nagyon távoli fogalom, mindig is az volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!