Konzervatív kánon 1.

2014. december 23. 12:55

A konzervativizmus politikaszemlélete mélyebb vagy – talán ez lehet a legjobb kifejezés – átfogóbb, mint a liberális politikaelméleté.

2014. december 23. 12:55
Fekete Balázs
Mos Maiorum

„Elsősorban azért, mert a konzervativizmus politikaszemlélete mélyebb vagy – talán ez lehet a legjobb kifejezés – átfogóbb, mint a liberális politikaelméleté. A liberális gondolkodók a zsarnokság és elnyomás feltételeit elemezve általában csak az intézményi megoldásokig jutnak, többek között innen származik a hatalommegosztás és a jogállamiság gondolata is. Valóban, a zsarnokság ténylegesen mindig intézményi formában is megjelenő hatalomkoncentráció eredménye; annak fenntartásához a központi hatalmat és ezen keresztül a végrehajtás nélkülözhetetlen elemét, az erőszakot monopolizáló és ellenőrizhetetlen intézményrendszer alapvető feltétel.


Azonban, a zsarnokság okait nem lehet kizárólag intézményi viszonyokban keresni, ahhoz mindig »több kell«; maga az ember. Erre mutat rá Oakeshott remekül, amikor az álmodozás és az uralom összekapcsolódásáról beszél. Mindenkinek vannak álmai, ez az egyik legemberibb vonás, azonban a politikai álmok, melyek egy olyan elképzelt ideális állapotról szólnak, mely képes minden jelenkori problémánkat egyszer és mindenkorra megoldani, már veszélyessé válhatnak. Amennyiben ezek az álmok megmaradnak a közbeszéd, a szellemi diskurzus szintjén, fontos szerepet tölthetnek be a közügyekről való gondolkodás történetében, azonban ha a politika világába is átszivárognak, és az uralmon lévőket is bűvkörükbe vonják, azonnal veszélyessé válhatnak. Nem azért, mert van egy szilárd elképzelésük arról, hogyan lehetne a világot átformálni, hanem azért, mert a politikai hatalom lehetővé teszi ezek megvalósítását, ami szükségszerűen azzal jár, hogy az alapjaiban sokszínű társadalomra akarnak egy egyfókuszú víziót rákényszeríteni. (...)

Mit jelenthet akkor Oakeshott fenti gondolata ma, számunkra? Leginkább figyelmeztetés, mely felhívja a figyelmet az emberi természet egyik alapvető jellemvonására, az álmok megvalósításának vágyára és ennek politikai veszélyeire. Problémáink megoldása során ezt mindig fejben kell tartani, és a megoldások keresése közben minden esetben óvakodni kell a nagy, mindenre választ kínáló vízióktól, helyettük inkább meg kell próbálni ilyen értelemben konzervatívan viselkedni egy helyzetben, amennyire csak lehet. Pár csipetnyi konzervativizmus problémáink szemléletében minden bizonnyal sokat segíthet azok valódi megoldásában.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2014. december 23. 20:10
Nem tudom mi a baj az álmokkal! Marin Luther King álmai megváltoztatták Amerikát "Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni.... .... Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé."" Az is igaz, ezeket az álmokat rémálom követte. Ebben élünk most! Nekem is van egy álmom: Amerika egyszer és mindenkorra felhagy az elnyomással, beavatkozással, manipulálással, kizsákmányolással, és szépen eltakarodnak haza!
Fantasy55
2014. december 23. 15:13
A liberalizmus mindig is a világ talán leghaladóbb eszmerendszere volt. A XVIII. századtól a legnagyobb magyar politikusok zöme is ennek képviselője volt. Kár, hogy mai utódaik a cipőjüket sem törölhetnék meg. Plusz ugye a jelenlegi hatalom legrettegettebb ellenfele az önálló gondolkodás, a szólás és sajtószabadság, az "élni és élni hagyni" elv. Mindent meg is tesznek a lejáratásáért. A tanulatlan, mezei birkanyáj meg beveszi, hogy a liberalizmus egyet jelent a buzikkal, zsidókkal, anarchiával. Ha majd egyszer eljut a plebs oda, hogy azzal csökkenti a rezsijét, hogy nem tévére, pártújságokra költ, hanem megtanul rendesen olvasni és mondjuk elver egy ezrest egy éves könyvtári tagságra és olyan könyvet is a kezébe vesz, amit nem kell kifesteni, akkor talán majd nem szorul arra, hogy valamelyik párt főtolvajai mondják meg neki, hogy mit gondoljon, hanem önállóan formál véleményt, akkor talán újra megjelenik politikai erőként az a fajta liberalizmus, amiben Kossuth és társai is hittek. De ez még elérhetetlen messzeségben van... Addig marad a populizmus, a hideg polgárháború, a szekértábor logika és a gyűlölködés.
Feledi
2014. december 23. 14:11
A liberalizmus súlyos fogyatékossága a közösségi elem, szempont teljes hiánya. Egy társadalmat össze kell kössön valami közös érzés, például a nemzeti érzés; ami összeköti a 14 millió magyart, a 70 millió franciát vagy a 200 millió brazilt.
nemormester
2014. december 23. 13:44
Kell ahhoz arc, hogy valaki "konzervatív kánont" akarjon adni agy langyos-liberális blogról. És Oakeshottra hivatkozzon az ismerete nélkül. Hacsak nem valamilyen projekt részeként dolgozok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!