Hálórészletek

2015. június 18. 13:41

Mára a korrupciónak egy egészen újfajta módszere alakult ki nemcsak nálunk, hanem egész térségünkben. Már nem az állami hivatalnokot vagy a döntéshozót kell a régi, elavult pénzes táskás vagy éppen Nokia-dobozos módszerrel megvásárolni. Interjú.

2015. június 18. 13:41
Ángyán József
Darvas Béla bogja

2013-ban jelent meg a Magyar Bálint által szerkesztett „Magyar polip” című könyv. Te, aki szerintem nagyon fontos mérőműszerként működtél a politikában, s a hazai oligarcha szervezetre már korán felhívtad a figyelmet,mit gondolsz erről? Igazak lehettek a második Orbán-kormány idején terjedő hírek a minisztériumi kisegítőkről, akik – a korábbi pénzes táskás embereket felváltva – státusz nélkül a feladatokat hozták és beleszóltak kinevezési kérdésekbe is? Ne felejtsem: te mennyire választhattad meg azt, hogy kikkel dolgozol együtt az államtitkárságodon?

A korábbi  pénzes táskás emberek által jelképezett  rendszer az én tapasztalataim szerint is megváltozott. Úgy látom, hogy pontos a Transparency Internacionalazon helyzetleírása, amely szerint mára a korrupciónak egy egészen újfajta módszere alakult ki, nem csak nálunk, hanem egész térségünkben, a hajdani szovjet érdekszférában. Már nem az állami hivatalnokot vagy a döntéshozót kell a régi, elavult pénzes táskás vagy éppen Nokia-dobozos módszerrel megvásárolni. Ehelyett az adott, maffiacsaládszerűen működő érdekcsoport saját emberét helyezi törvényhozási/kormányzati döntéshozó pozícióba, így teremtve meg a felé lejtő pálya törvényesnek tetsző kereteit.

A politika legfelsőbb szintjén közszájon forog, hogy egy 70-80 tagú kormány (miniszterek és államtitkárok) létrejöttekor, a kormányalakító miniszterelnök csupán 8-10 tagot nevezhet meg, a többit közvetlenül a maffiacsaládokat irányító oligarchák delegálják. Ahol pedig nagyobb megrabolható közkasszák, illetve nagy, még széthordható közvagyon van, mint pl. az NFM-ben, a volt VM-ben, vagy ma a profilokat és ezzel a kasszákat megöröklő FM-ben és Miniszterelnökségen, oda a saját ember mellé a titkosszolgálatoknál ismertté vált »tartótisztet« helyeznek ki. Ő az, aki  bár általában nincs is alkalmazásban  hozza az utasításokat, saját tapasztalatom szerint nem egyszer kész rendelet- vagy törvénytervezetek formájában, majd viszi az információkat. Nyerges Attilát például  aki Németh Lászlónénak, az NFM miniszterének egy időben státusban is lévő politikai főtanácsadója volt, ám a VM-ben nem volt alkalmazásban  Fazekas Sándor nekem, a helyettesének úgy mutatta be, hogy a »segítőm«. Ő valójában a személyzeti munkára, de a VM szerkezetének és az államtitkárságok jogkörének meghatározására is nem kevés ráhatással volt. Jelentős mértékben korlátozta ez a tény az én mozgásteremet is az elvileg rám bízott államtitkárság szerkezetének kialakításában és munkatársaim megválasztásában. Találóan állapítja meg erről a helyzetről egy elemző tanulmány, hogy míg egy normálisan működő állam esetében a kormányzati intézmények működtetnek hálózati struktúrákat, addig az oligarchák fogságába került állam esetében a maffiahálózatok működtetik a kormányzati intézményeket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. június 19. 02:04
Orosházi Ferenc 14 órája · A Pesti Központi Kerületi Bíróság III emeletét birtokba vettük. Itt maradunk, kitartunk az Alkotmány védelmében, az Alaptörvény ellenében. Szeretettel fogadunk bárminemű segítséget! Üdvözlettel Orosházi Ferenc Ez mialófasz?
abcd
2015. június 18. 18:40
" Úgy látom, hogy pontos a Transparency Internacionalazon helyzetleírása, amely szerint mára a korrupciónak egy egészen újfajta módszere alakult ki, nem csak nálunk, hanem egész térségünkben, a hajdani szovjet érdekszférában. ..." Ángyán elvtárs felébredt csipkerózsika álmából, de még nem tudja, hol van. Majd akkor mekkora lesz a meglepetése, ha elmagyarázza neki valaki a lobbisták működést, szerepét, ami gyakorlatilag meghatározza az USA törvény alkotását.
ptiszai
2015. június 18. 17:57
Prof. Ángyán az egyetlen egy becsületes fideszes képviselő volt. Többi szarházi, maffiózó ingyen benzinnel.
Brigadéros
2015. június 18. 17:31
Ángyán teljesen normális...a hangok is megerősítették ezt neki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!