A kerítésen túl

2015. június 19. 13:03

Lesz-e vita arról, mit lehetne tenni, ami megakadályozza az embertömegek elindulását az ismeretlenbe?

2015. június 19. 13:03
Varga G. Gábor
Népszabadság

Európa keveri a bevándorlókat és a menekülteket, csak kerítésről vagy befogadásról beszél. Magyarországon liberális humanisták és a magát országvédőnek tudó jobboldal közti árok mentén ítéljük meg a feszítő problémát. De foglalkozunk-e azzal, milyen veszély leselkedik azokra, akik képesek féléves gyalogútra indulni, nem a jobb élet, hanem – állítom – pusztán a biztonság reményében? Ha kiindulunk abból, hogy természeténél fogva mindenki kötődik a szülőföldjéhez, minek kell történnie ahhoz, hogy valaki hátrahagyja gyökereit, rokonait, emlékeit a totális bizonytalanságért, amit a menekültstátusz jelent? Miért vállalkozik valaki arra, hogy apját-anyját, kedvesét, gyermekét és saját magát életveszélybe sodorva felüljön egy lélekvesztőre, ami Európába tart a Földközi-tengeren át?

Eljön-e a felismerés, miszerint a világ legembertelenebb vidékein végrehajtott nemzetközi humanitárius akciók legfeljebb a lelkiismeret nyugtatgatására jók? Lesz-e vita arról, mit lehetne tenni, ami megakadályozza az embertömegek elindulását az ismeretlenbe? Ki veszi fel a harcot a hatalmas szervezett embercsempészkörrel, amely eurómilliókat keres egy-egy halálos lélekvesztő útnak indításával? Az új helyzet új stratégiát igényel. Hiszen még egy befogadó társadalomban is óriási feszültséget kelt, ha a helyiek tömegei kezdik el félteni a magukét azoktól, akik sok esetben azt sem tudják, hová érkeztek. Kerítést építeni könnyebb, mint feltárni és megoldani az igazi problémákat. De annyit is ér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2015. június 19. 16:02
Még egy probléma, amit nem tud megoldani az impotens Orbán. (Kedég ő kreálta.) Végtére csak pár milliárd ember problémáit kellene megoldania egy tízsemilliós ország eszközeivel. Pedig csak a jószándék kellene hozzá, meg egy kis invenció.
pollip
2015. június 19. 14:52
Ballibéktől elhangzott már valami javaslat féle?
Haragosi
2015. június 19. 14:19
"Ha kiindulunk abból, hogy természeténél fogva mindenki kötődik a szülőföldjéhez, minek kell történnie ahhoz, hogy valaki hátrahagyja gyökereit, rokonait, emlékeit a totális bizonytalanságért, amit a menekültstátusz jelent?" A Kanadába "menekülő" romák esetében mennyire ragaszkodnak ők a szülőföldhöz? Milyen gyökereket hagynak hátra Miskolcon? Vagy csak egyszerűen a jobb szociális hálóért indultak el? A multikulti ott kezdődik, hogy nem a saját kulturális gyökereimet képzelem bele más népek mozgatórugóiba.
sobrk
2015. június 19. 14:08
Mást se csináltak eddig mint vitatkoztak. Most végre cselekednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!