Kicsoda Csányi Sándor?

2015. november 04. 13:34

Az ő története nem amerikai sikersztori. Nem az, aki jó ötlettel, kitartó munkával épített piacot, és fiatal vállalkozók példaképe lehet. De nem is az a kelet-európai privatizátor, aki kizárólag kapcsolatait tudja használni.

2015. november 04. 13:34
Galambos Márton
Forbes

Csányi Sándort nem csak vagyona és széleskörű, markáns jelenléte (bank, energia, mezőgazdaság) teszi megkerülhetetlenné. Kitartóan, csendben és szívósan küzdő ember, aki megengedhet (és meg is enged) magának vereségeket csatákban, hogy a háborúban győzzön. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is megpróbálta meggyengíteni befolyását, és mindketten lepattantak róla. Csányi Sándor állam az államban, ha az ő birodalma összedől, az ország is megsínyli. Simicska Lajos és csapata is kihívója volt, de mai fejjel már látható, mennyire biztosabb lábakon állt Csányi Sándor pozíciója, mint Simicskáé. Fizeti az irtózatos bankadót, végignézi, ahogy a Takarékbankot konkurensévé növesztik, de úgy fest, hogy mindig mélyebbre lát, mint versenytársai. Talán tényleg nem csak a hatalom és a befolyás érdekli, hanem az is, hogy működő és a piacon megálló vállalatokat építsen. Azokat pedig sokkal nehezebb szimplán hatalmi eszközökkel kikezdeni. (…)

Ha végignézünk az elmúlt 25 éven, és öszszesítjük a befolyás mértékét, egyértelműen nemcsak a leggazdagabb, de a legbefolyásosabb magyar is. Késő-kádárkori szocializációja, klientúraépítési szemlélete, élni és élni hagyni hozzáállása a világhoz ugyanúgy beépül a körülöttünk alakuló valóságba, mint építési és teremtési vágya, kapitalista gondolkodásmódja.

*

Galambos Márton publicisztikája a novemberi Forbes-ban olvasható.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chinasky
2015. november 05. 10:57
izlandon kitették volna egy jégtáblára
császár
2015. november 05. 08:27
Orbán egyik célja, egy magyar "arisztokrácia" létrehozása. Nagy hibája, hogy egyszerűen ki kívánja jelölni, hogy kik is legyenek a azok. Ez azért nagy hiba, mert az ismeretségi köréből válogat, akikből sose lesz nemzetközileg is elismert tényező. Sajnos ez a fajta kiválogatás inkább a kontraszelekciót szolgálja. Csányi, Demján, Kürt, Gattyán stb. akik külföldön is megállják a helyüket soha nem voltak Orbánbáb. Orbán hiába tömi az adópénzt kegyeltjeibe, soha emilyen megmérettetésben sem fognak nyerni.
gyuripapa 65
2015. november 05. 00:15
Azt hiszem, hogy Csányi Úr most már joggal élvezheti a gazdagságát, de nem csak az első milliárd jöhetett "mandínerből", ha ilyen jól tudja a pénzét fialtatni nem kellene rábízni az állami büdzsét is? Ha szabad versenyben érte volna el ezt a tekintélyes eredményt akkor büszke is lehetne rá. Akár jobb akár baloldali kormányok voltak éppen hatalmon az állammal kapcsolatos tranzakciókból(azért ezeket az ügyleteket véleményem szerint nem fogják tanítani sem a BCE-n sem a HARVARD-on) mindig ő jött ki győztesen, legfeljebb a strómanok segítségével.
2015. november 04. 23:07
A nemzeti hovatartozás mióta morális kérdés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!