A kötéltáncos Orbán Viktor

2017. május 03. 07:48

Amikor az Európai Néppárt és a Fidesz, illetve az Európai Bizottság és a magyar kormány is abszolút másként interpretál valamit, az miért nem ébreszt fel senkit?

2017. május 03. 07:48
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A hosszú hétvége és a május 1-jei ellenzéki megmozdulások kissé elvonták a figyelmet az előző napok legfontosabb jelenségcsoportjáról. Még szerencse, hogy a keddi parlamenti ülésen újra lehetett melegíteni a témát. Minden oldalról. Ez nagyon is érdekes. Hogy miért tarthatja a jobbikos Vona Gábor és a fideszes Kósa Lajos egyformán fontosnak, hogy ugyanarról mondja el a magáét, és hogy mondandóik hogyan különbözhetnek ennyire.

Sokszor esett már szó ezeken a hasábokon is arról, hogy a tények egyáltalán nem makacs, inkább ezerféle módon magyarázható dolgok. Illetve arról is, hogy túl vagyunk az alternatív tények – magyarán: a nettó hazugságok – keltette zűrzavaron, mert immár komplett alternatív valóságok épülnek és versenyeznek egymással. Jó ideje az a kérdés, hogy megteremthető és fenntartható-e ezeknek a világoknak az integritása. Nem biztos, hogy olyan egyszerű az ilyesmi, amikor a porondon semminek sem muszáj, sőt talán nem is szabad annak látszania, ami lenni szeretne. Vagyis a cél az, hogy ehelyett minden az legyen, aminek nevezik, függetlenül tényleges tulajdonságaitól. Csak ezáltal lehet sikeres a politika, amely a kreált valóságokra teszi fel az összes téteket.

Mindebből egyenesen következik, hogy ebben a politikai térben az értelmezések, az olvasatok, a magyarázatok egyre jobban távolodnak egymástól. Vona Gábor azt mondja a parlamentben: Orbán Viktor kiütéses vereséget szenvedett Brüsszelben, és az Európai Néppárt közleményét olvasva nyilvánvaló, hogy a magyar miniszterelnököt sarokba térdepeltették. Kósa Lajos így fogalmaz ugyanott: a kormányfő sikeresen védte meg az országot az Európai Parlamentben, és nemcsak az a támadás vallott kudarcot, az a másik kísérlet sem jött össze, hogy megosszák az Európai Néppártot.

A politika verseny, képviselői nem gondolkodhatnak, főként nem beszélhetnek egyformán. A feladat: meggyőzni az embereket arról, hogy az én igazságom igazságabb, mint azé a másiké. A hazugságomról nem is beszélve – az igazság csak igazán. Az ismétléses módszer következetes alkalmazása nélkül ez nem megy. Soros, Soros, Soros. Brüsszel, Brüsszel, Brüsszel. Simicska, Simicska, Simicska. Megvédjük, megvédjük, megvédjük. Minél nagyobb a zaj, annál kevésbé kíváncsiak az emberek a tartalomra. Avagy a tartalom hiányára.

Ez a rendszer magától értetődően vezet a minden korábbinál totálisabb abszurdhoz. Például ehhez a bravúros Orbán Viktor-i gondolatmenethez: »Magyarországon a legmagasabb a támogatottsága az európai uniós tagságnak. Ezt olyan eredménynek gondolom, amiben benne van a magyar kormány munkája is.« Majd addig a megállapításig, hogy a legfrissebb nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, az unió megreformálása neki a célja.

Az, hogy Vona és Kósa mást mondanak, egy dolog. De amikor az Európai Néppárt és a Fidesz, illetve az Európai Bizottság és a magyar kormány is abszolút másként interpretál valamit, az miért nem ébreszt fel senkit? Az ilyesfajta kommunikáció kötéltánc, gondolja a szemlélő, hogyhogy mégsem esnek le az artisták soha?

Alighanem úgy, hogy ami elsőre a kreált valóságok gyengéjének látszik, az akár az erősségük is lehet. Tudniillik Orbán Viktor világa a személyébe és a művébe vetett hit nélkül nem értelmezhető. A hit tisztelettel, csodálattal jár, irdatlan nagy erőknek kellene megmozdulniuk, rettentő fordulatoknak történniük, hogy repedezzen a burok. A tábornok és katonái ebben a képletben bármit és bárhogyan mondhatnak, minthogy nem új szavazókért, hanem a régiek harci szellemének fenntartásáért harcolnak. Akiket eddig nem zavart a csatazaj, azokat később sem fogja. Ellenkezőleg. Akik eddig hinni tudtak – az utóbbi idők fejleményei közben és után is –, azoknak innen már nehéz lenne eldobni a hitüket. Legalábbis úgy, hogy utána ne éreznék szégyenletesnek, hogy átverték, semmibe nézték őket. Bár: a szavazófülkékben úgyis magányosak leszünk mindannyian.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. május 03. 15:16
" Brüsszelben, és az Európai Néppárt közleményét olvasva nyilvánvaló, hogy a magyar miniszterelnököt sarokba térdepeltették. " Neked, ha azt akarod gondolni. Hogy pl. a faz miért írja hogy Orbán hajthatatlan, az rejtély. Biztosan alultájékozottak hozzátok képest. :) Oly szánalmas ez a vergődés.
pemete jakab
2017. május 03. 13:39
"A kötéltáncos Orbán Viktor" Előbb-utóbb a nyakára tekeredik.
néhai Ch.Pilot
2017. május 03. 12:30
Szar, hazug alak ez a Gazda, de ezt eddig is tudtuk. Most csak két ponton leplezem le. 1. Azt mondja ez a nyavalyás: "Az ismétléses módszer következetes alkalmazása nélkül ez nem megy. Soros, Soros, Soros. Brüsszel, Brüsszel, Brüsszel. Simicska, Simicska, Simicska. Megvédjük, megvédjük, megvédjük." És itt abba is hagyja, a saját oldalának ismétléseit nem említi: Orbán, Orbán, Orbán. Korrupció, korrupció, korrupció. Idegengyűlölet, idegengyűlölet, idegengyűlölet. 4 millió mélyszegény, négymillió mélyszegény, 4 millió mélyszegény. Stb, stb, stb. 2. A hitet, mint valami ódivatú, káros, megbélyegzendő "orbánista" dolognak mondja. Hosszú lenne idézni, az utolsó bekezdés. Ehhez képest Fekete-Fehér-Győr-Sopron elvtárs május elsejei beszédében arra kérte az egybegyűlteket, hogy higgyenek a Momentumban. Ha hibázik is, ha téved is, ha időnként hülyeséget beszél is, higgyenek, higgyenek, higgyenek! Gazd'uram! Szenilis vén hülye! Már azt sem veszi észre, hogy könnyebb utolérni, mint egy sánta kutyát!
Berecskereki
2017. május 03. 11:00
„Az amerikai tárgyaló kinevezésénél dőlhet el, van-e nyitottság és jószándék a megegyezésre, mivel az államközi, kormányközi megállapodáshoz olyan tárgyalófél kell, aki rendelkezik a megfelelő mandátummal a megállapodás megkötéséhez az adott ország kormánya részéről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozója előtt. Szijjártó Péter hozzátette: nem lát olyan okot, amely miatt egy ilyen megállapodás ne jöhetne létre. Ha a maláj, a thai és a kínai kormány meg tudja kötni a magyar kormánnyal a megállapodást a Magyarországon működő egyetemeik működésére, akkor a "kiváló amerikai egyetemek" esetében sem hiszi, nem kötné meg az amerikai kormány a vonatkozó megállapodásokat. Elmondta, az Egyesült Államok esetében három egyetem működik Magyarországon, amelyek a külügyminiszter szerint "elég komoly intézmények" ahhoz, hogy államközi, kormányközi megállapodás rendezze a működési feltételeiket. Kitért arra is, hogy tárgyalásokra kijelölt helyettes államtitkár mind a négy, unión kívüli ország nagykövetségével egyeztetett, amelyekhez kötődően egyetem működik Magyarországon. Az eddigi tárgyalások során, sem a thai, mind a maláj és a kínai nagykövetség nem látott semmilyen nehézséget a feltételek teljesítésében, megkérik a megfelelő mandátumokat a fővárosuktól.” http://inforadio.hu/belfold/2017/05/03/szijjarto_peter_ezt_varja_ceu-ugyben/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!