Miért utáljuk a hajléktalanokat?

2018. július 10. 12:44

„Európába” csak »mindahányan« juthatunk el – bármiben tévedett is amúgy szegény, fiatalon meghalt Csengey Dénes, ebben igaza volt.

2018. július 10. 12:44
Radnóti Zoltán
24.hu

„Egyikük, Csengey Dénes, a Magyar Demokrata Fórum alapítótagja 1989. március 15-én a Magyar Televízió székháza előtt megfogalmazta talán leghíresebb mondatát: »Európába, de mindahányan!«

Miért idézem most őt ide? Csengey a magyar népi jobboldalnak ahhoz a részéhez tartozott, mellyel szemben az urbánus magyar zsidó közösség jó részében élt (él?) némi bizalmatlanság.

Pedig ő már akkor pontosan látta, melyek az általános emberi értékek. Európa nem szitokszó volt, hanem civilizációt, a szabadságot és az európai életszínvonalat jelentette a keleti blokknak.

Mit kívánhatok? Legyen ez a követelés aktuális ma is. Kiáltsuk mi is. Vagy legalább vegyük észre, hogy sok tízezer embernek nincs hol tisztálkodnia, nincs hol lehajtania a fejét. Pedig »Európába« csak »mindahányan« juthatunk el – bármiben tévedett is amúgy szegény, fiatalon meghalt Csengey Dénes, ebben igaza volt.

Mindenki vigyen magával még egy embert kicsit közelebb oda, ahol ő tart. Érjen rá beszélgetni a magányos szomszéd bácsival, fesse ki a gyereke óvodáját, hallgassa meg, miután ételhez juttatta, egy hajléktalan élettörténetét.

Ne féljünk és ne undorodjunk!

Kevés kell hozzá, hogy kikerüljünk a spirálból és a pártok azon versenyezzenek, a közhangulatot engedelmesen kiszolgálva, melyikük tud szolidárisabb Magyarországot ígérni és építeni. Őrizzük meg így Csengey Dénes emlékét.”

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gus Fring
2018. július 11. 11:02
Te hazug geci! Pont, hogy építettünk nekik hajlékot, ahol “zuhanyozhatnak, meg alhatnak-ehetnek”. De basznak bemenni. Jobb az aluljáróban aludni és telehugyozni. Nektek meg ez tetszik. Te kretén fasz!
catalina9
2018. július 11. 10:21
Miért utáljuk a hajléktalanokat?" Már a cím is karafiáthos....
catalina9
2018. július 11. 10:18
igazi piszigagyi libsiduma..
syphax
2018. július 11. 06:05
NEM "UTÁLJUK"--MÉLYENTISZTELT FŐRABBI ÚR. Legföllebb Ön és a barátai..de talán még Önök se! Nem szabad(-na) föltenni HIBÁS PREMISSZÁKAT--AZAZ VALÓTLAN ELŐFÖLTÉTELEZÉSEKET--AZÉRT CSAK, HOGY HAMISAN bölcselkedhessünk. Mert akkor egész szellemiségünk INOGNI-bizonytalankodni kezd és fog!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!