Most jobboldali dominanciával kell számolnunk

2019. december 13. 19:15

Ami ma a slágertermék, az egyszer csak elveszíti nimbuszát.

2019. december 13. 19:15
Pap Szilárd István
Mérce.hu

„Minden lokális kontextusbeli változó mellett a mostani brit választásokon is megfigyelhetünk néhány olyan tendenciát, amelyet Európában láthattunk az elmúlt években:

• a baloldal és a liberálisok is egyre inkább beszorulnak a városokba, miközben vidéken a jobboldal tarol, és a hagyományos munkásosztályból is nagy szeleteket harap ki;
• a nemzetállami önrendelkezésre, jóléti sovinizmusra és kulturális konzervativizmusra, a »többség« identitáspolitikájára alapuló ideológiai konstrukciók rendre jobban rezonálnak a választópolgároknál, mint az egyenlőségre, tőke- és kapitalizmuskritikára összpontosító politikai képződmények.

Corbyn vereségében emellett óriási szerepet játszott a brexit kérdése, amely mentén a brit Konzervatív Párt magához tudott láncolni olyan választókerületeket, amelyek hosszú évtizedek óta balra szavaztak, de az egyértelmű álláspont hiánya, a Munkáspárton belüli centristák és radikálisok közötti konfliktus feloldatlansága miatt átálltak Boris Johnson mellé. Ezt támasztja alá, hogy az egyértelműen maradáspárti Liberális Demokraták sem tudtak előretörni, vagyis a brit választásokat alapvetően határozta meg az EU-ból való kilépés választópolgári akarása.

A Sziriza, a Podemos és Corbyn politikai íve megkerülhetetlenné teszi, hogy leírjuk: a 2008-as válság utáni baloldal pártpolitikai mainstreamesedésének stratégiája jelen formájában véget ért.
A világban semmi sem tart örökké, mindenesetre az biztos, hogy itt és most jobboldali dominanciával kell számolnunk még egy darabig. A világ folyamatosan változik, és ez folyamatosan változtatja majd a politikai »kereslet-kínálat« egyenleteit is, és ami ma a slágertermék, az egyszer csak elveszíti nimbuszát, és fordítva.

Amióta van kapitalizmus, azóta van baloldal is, és amíg lesz kapitalizmus, addig lesz baloldal is, de az itt és mostban, a nativista jobboldal hegemóniájának korában nem lesz elegendő csak kivárni, amíg átfordul a történelem kereke.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 14. 20:58
A "baloldal" azért sikertelen, mert kritizálja a kapitalizmust, miközben jobbat nem tud, amit ajánl helyette az sokkal rosszabb a kapitalizmusnál. A kapitalizmust könnyű kritizálni, az nem kunszt. De jobbat kitalálni helyette, ami a gyakorlatban jobb, még nem sikerült senkinek. A vörösök nem hajlandóak belátni, hogy az ötletük a gyakorlatban nem képes jobb világot teremteni a kapitalizmusnál. Sőt törvényszerűen katasztrófához, bukáshoz vezet. De csak azért is erőltetik, mert az a mániájuk, hogy az ötlet jó, csak a megvalósítás nem jön össze, pedig éppen azért nem jön össze a megvalósítás, mert az ötlet hibás, nem vezethet sikerre csak arra, amire már vezetett is számtaklanszor a történelem folyamán. Az értelmes emberek viszont ezt már a történelmi tapasztalatok birtokában, azokból helyes következtetéseket levonva belátják, ezért nem szavaznak a vörös pártokra. Ha a hülyeség kitartással párosul abból lesz a baloldal. És a katasztrófa.
akiaki
2019. december 14. 19:33
szebb mércét!
Rugo
2019. december 14. 18:50
lázító köcsög
Mich
2019. december 14. 15:21
"Jobboldali dominancia"...? Két hónapja más se látunk, hallunk, mint hogy ti ünneplitek a hatalomátvételt és egymásután foglaljátok el és egymásnak osztjátok ki az összes állást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!