Lehetséges-e az állam baloldali visszahódítása a globalizáció korában?

2020. június 02. 15:57

A nemzetállami keretek visszaerősítése nem nacionalizmus.

2020. június 02. 15:57
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Mérce.hu

„Mitchell és Fazi szerint az automatizáció okozta kihívásokra az állásgarancia program lenne a megfelelő válasz. Ha a gépek és az algoritmusok tényleg elveszik a munkánkat, akkor az államnak kell belépnie, és új típusú (embertől emberig, fenntarthatóságot elősegítő, közösséget építő) munkahelyeket megfinanszíroznia. Ehhez, ahogy láttuk, nincs szüksége adóra.
Az ismert alternatív javaslat ugyebár a Feltétel Nélküli Alapjövedelem FNA). Ennek azonban a szerzők szerint hátrányai vannak. Egyrészt a baloldal nem tudná meggyőzni a munkát érdemnek vélő közvéleményt arról, hogy (legalább is átmenetileg) miért kellene valakinek munka nélkül pénzt adni.

Másrészt pedig szerintük az FNA-t adózásból tartanák fenn, ami folyamatosan napirenden tartaná a neoliberális »miből kívánod finanszírozni?« kérdést. Ebből adódóan az FNA nem tudna elég széleskörű lenni.

Ha pedig az tudna lenni, akkor inflációt generálna, hiszen ellentételezés nélküli támasztana keresletet. (Mitchellék ezen érve kérdéses: ha az FNA-t a profit adóztatásából finanszírozzuk, akkor a tőke oldalán az keresletet csökkentene…) A munkagarancia programok azonban soha nem gerjesztenek inflációt, hiszen a másik oldalon a dolgozó részt vesz a kibocsájtás növelésében is.

Vissza tehát a nemzetállamot!

A nemzetállami keretek visszaerősítése nem nacionalizmus. Sőt, csak ezáltal lehet kifogni a szelet a globáltrumpizmus vitorlájából. Ehhez azonban a baloldalnak bátornak kell lennie, és meg kell fogalmaznia a saját deglobalizációs stratégiáját. Mitchell és Fazi könyve ehhez adnak kiindulópontot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. június 04. 19:18
Ahogy lehet. Hamár Trianon 100.
brekker
2020. június 04. 19:07
Szabó Gergely (neked: Geci) a saját oldalán (penzriport.hu) megírta már azt amihez te csak félig értesz, és saját gondolat híján külföldi szerzőkkel takaródzol. Igen, bocsáthat ki a jegybank saját pénzt kamatmentesen, és igen, ennek társadalomba vezetésének leghasznosabb módja valamiféle közmunkaprogram. Dehát nem pont ezt teszik Orbánék, az EKB és EU korlátokat figyelembevéve?
tango47
2020. június 03. 15:59
Mi a lóf@sz az a globáltrampizmus?
zolizolizoltan
2020. június 03. 15:00
Ha jól értem, a "munkagarancia" azt jelenti, hogy az állam munkát ad, ha valaki a magánszektorban elveszíti a munkáját. Magyarán közmunkát ad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!