Nem érdekelnek a szobrok!

2020. június 20. 14:40

A szobrok miatti érzelmes aggodalom és a szoborrongáló hevület egyformán hidegen hagy, mindkettő szimbolikus pótcselekvés csupán.

2020. június 20. 14:40
Pap Szilárd István
Mérce.hu

„A George Floyd amerikai rendőrök általi meggyilkolása nyomán elindult tüntetéshullám részeként Észak-Amerika és Nyugat-Európa számos pontján demonstrálók rongáltak meg vagy döntöttek le olyan szobrokat, amelyek szerintük valamilyen formában az adott országok rasszista múltjának is emléket állítanak. A művelt közvéleményben automatikusan elindult a stilisztikai vita arról, hogy ez azért mégsem olyan szép dolog, nem elfogadható viselkedésforma, és így tovább.

De alapvetően most nem erről szeretnék beszélni, sőt itt most azt sem szeretném megítélni, hogy kinek van igaza – ebben a kérdésben inkább ajánlom Vonnák Diána cikkét a Mércén.

Meg kell ugyanis vallanom, hogy nem érdekelnek a szobrok sorsai, a szobrok miatti érzelmes aggodalom és a szoborrongáló hevület egyformán hidegen hagy, mindkettő szimbolikus pótcselekvés csupán, amelynek adott helyen és időben lehet – van? – társadalmi-politikai funkciója ugyan, de a nagy kép tekintetében, az okok és okozatok világában irreleváns lábjegyzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. június 21. 19:42
"Meg kell ugyanis vallanom" Kell a fenét! Az inkvizítorok már régen nyugdíjba vonultak. Vallani náluk kellett.
Akitlosz
2020. június 21. 19:39
Aki arról ír cikket, ami állítólag nem is érdekeli ő mindig hiteltelen.
vigyor
2020. június 21. 10:02
Hát pubi, arról írni, hogy téged mi nem érdekel a tökéletes szellemi maszturbálás tipikus esete a kényszeres feltűnési vággyal kombinálva.
Mr Diener Mann
2020. június 21. 09:58
Annyiban igaza van, hogy a szoborkodást is Orbánék csak szemfényvesztésnek találták ki, mint az ország-utcák nevének megváltoztatását, mintha ők mások lennének. De ezek ugyanazok. https://www.youtube.com/watch?v=-T-ivj7lqk0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!