A kurdok egy igazságos, demokratikus és feminista államot próbálnak építeni

2020. december 05. 19:50

A rojavai forradalom fő célja, hogy alternatívát állítson fel a kapitalista modernitásnak és a nemzetállamnak.

2020. december 05. 19:50
Jámbor András
Jámbor András

„Rojava ma sok szempontból a világ legérdekesebb helye. A szíriai háború romjain az Iszlám Állam legyőzése után a török diktátor Erdogantól fenyegetve próbálnak itt a kurdok egy igazságos, demokratikus és feminista államot építeni.

A rojavai forradalom fő célja, hogy alternatívát állítson fel a kapitalista modernitásnak és a nemzetállamnak. Az elképzelés szerint egy olyan környezettudatos és feminista alapon szerveződő nem-állami politikai adminisztrációt kell felállítani, amelyben minden társadalmi csoport szabadon élhet és vitathatja meg közös dolgait, a termelőeszközök pedig demokratikus kontroll alatt vannak. És ez a modell ahhoz képest, hogy miből és milyen körülmények között építik sikeres is!

Erről fognak a jövő héten különböző magyar balos szerveztek konferenciát tartani! Többek között rojavai megszólalóval, nyugati és kelet-európai mozgalmak és pártok képviselőivel!

Iszonyatosan izgalmas lesz, nézzetek bele:
https://www.facebook.com/events/321912058700222

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kompenzátor
2020. december 09. 10:37
"igazságos (...) és feminista állam" Ez a kettő alapból kizárja egymást.
luisbathhelena
2020. december 06. 20:32
nem-állami politikai adminisztrációt kell felállítani Az anarchia receptje. Minek az adminisztráció ha úgysincs hatalma azaz nem dönt el semmit? Mert egy társadalom olyan szabályok alapján működőképes, amit egy szervezet (adminisztráció, kormány , államapparátus stb) akár fegyveresen is BETARTAT.
luisbathhelena
2020. december 06. 20:28
olyan környezettudatos és feminista alapon szerveződő nem-állami politikai adminisztrációt kell felállítani, amelyben minden társadalmi csoport szabadon élhet és vitathatja meg közös dolgait, a termelőeszközök pedig demokratikus kontroll alatt vannak A projekt sokkal inkább tűnik egy ny-európai zöld hippik (v alterbal) által megálmodott baromságnak, amit még nyakon öntöttek némi kommunizmussal is. Értem a Mérce lelkesedést, csak legyen aki finanszírozza :)) Kb olyan jövője lesz mint a Seattle-ben 3 hétig fönnálló vegán lattés komcsi kommunának. Amúgy meg: FEMINISTA MUSZLIM közösség???? Szerintem ez a nyugatiak beetetése némi adományért. Maguk a kurdok fogják agyonlőni őket rövidesen.
akiaki
2020. december 06. 17:46
ez a farok azt hiszi, ha már közelkeletről származik, ért a keleti politikához is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!