Amikor valaki meghal, fontos (lenne) elkülöníteni a személyét a közéleti munkásságától

2022. január 03. 16:32

Homonnay Gergely nem volt író. Propagandista volt.

2022. január 03. 16:32
null
Tibi atya
Facebook

„Amikor valaki meghal, nagyon fontos (lenne) elkülöníteni a személyét a közéleti munkásságától. Mielőtt Homonnay Gergelyről megemlékezem, leszögezem: nem ismertem személyesen, nem is akarok úgy tenni, mint a gyászlájkért kalapozók. Nem akarok együttérezni a szeretteivel (sőt, elég képmutatónak tartom, amikor valaki ilyen frázisokkal dobálózik, hogyan is tudna bárki együttérezni velük). Továbbá a halál ténye önmagában nem magasztosít senkit, nem változtat azon, amit életében elkövetett, ezért sosem hittem abban a babonában sem, hogy halottról jót vagy semmit.

Jelen nekrológ nem Homonnay Gergely személyének, hanem a közéleti munkásságának szól.

Akárhányszor írja le a média, Homonnay Gergely nem volt író.

Homonnay Gergely propagandista volt. Ez persze még nem lenne akkora probléma, hiszen Horatius és Vergilius is azok voltak, sőt, az volt Heller Ágnes is, akitől ennek ellenére ezen az oldalon is tisztelettel vettünk búcsút. Valamennyiükről elmondható, hogy kimagasló tehetségükkel bűnös elnyomókat szolgáltak ki, de az is, hogy emellett maradandót alkottak. Munkásságukból az egyetemes emberi kultúra akkor is profitált, ha ez a bűneiket el nem törli.

Homonnay Gergelynek ilyen munkásságát viszont nem ismerjük. A mérlegnek arra a serpenyőjére, amire Heller Ágnes Bibliaelemzéseket és filozófiatörténeti okatatóanyagokat, de még Bayer Zsolt is kitűnő novellákat tett, Homonnay Gergely cicás fotókat.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tobit
2022. január 05. 17:15
Ez esetben a"halottról jót vagy semmit" én úgy értelmezném, és ez is egy mondás " döglött kutyába nem illik bele rúgni". Még akkor sem ha azelőtt megharapott.
Rippl
2022. január 04. 18:10
Mindenkinek meg kell adni, mint ember az embernek a tiszteletet. Egy homoszexuális embernek is. Az más kérdés, hogy a terjesztett gondolkodásmódot (keresztényellenesség) el lehet ítélni.
..--..
2022. január 04. 13:34
-zsoltkom- "a halál ténye önmagában nem magasztosít senkit" „Nem bírta tovább, 15 év után lemondott a képviselő: Drámai posztban pakolt ki a Fidesz-maffia módszereiről. (...) Az utóbbi években egyre erősebben betette a lábát a faluba a nagypolitika, a maga sunyi és otromba módján. Elég, ha csak a bölcsőde bővítés kivitelezési közbeszerzési pályázatának furcsaságaira gondolunk, vagy arra, hogy az előző országgyűlési választások után nem sokkal az aktuális polgármesteren kérte számon az országgyűlési képviselőnk, hogy miért nincs Fidesz-alapszervezet a faluban. Sosem kellett ennyire a hatalomhoz dörgölőzni azért, hogy fejleszteni tudjuk a falut. Nálam jobban értők szerint még a tanácsi rendszer is jobb, kiszámíthatóbb és korrektebb volt, mint a mostani kurzus. Elvesznek mindent, és ha „jóban vagyunk” az illetékes pártállami mindenhatókkal, akkor visszajuttatnak egy keveset, amit nagyon meg kell köszönni. Ez nem önkormányzatiság, ez hűbérúri rendszer! Büszkélkednek vele, hogy ingyenes az étkezés az óvodában, de ennek forrását nem biztosítják. Távoli irodákban terveznek közutat a faluba, mi pedig magyarázkodunk a hibák miatt." https://bit.ly/3zsiorB
Alcofrybas
2022. január 04. 11:52
„A halál végeredményben nem akkor kezdődik, amikor valaki a legfinomabb megfigyelésre sem reagál, hanem amikor a test, a lélek és a szellem elveszíti azt a tartalmat, amely működésének értelmet ad.” (Rejtő Jenő: A halál fia) A HG nevű tárgy felületes szemlélő számára érthetetlenül került az érdeklődés középpontjába, viszont így, hogy különös körülmények közt derült fény életmódjára, világossá vált, milyen szellemi állapotban juttatott a fb-oldalára provokatív posztokat. Ami érdekes, és feltűnő, hogy mindenki más meg szemlézte. „Legyél rocksztár, igyál ingyen” (Tankcsapda: Alföldi gyerek)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!