Nagy a csönd, amióta a németek hozzájárultak a Leopard tankok Ukrajnába szállításához

2023. február 16. 11:34

Németország akár egyedül is maradhat ígéretével.

2023. február 16. 11:34
null
Wagner Péter
Wagner Péter
24.hu

„Mióta Berlin áldását adta német harckocsik Ukrajnába történő szállításának, mintha valahogy megcsappant volt a lelkesedése az addig hangos európai partnereknek, hogy saját Leopard harckocsijaikból is sietve adjanak át. Németország akár egyedül is maradhat ígéretével.

Múlt csütörtökön valami furcsa dolog játszódott le az EU tagországok vezetőinek találkozóján Brüsszelben. Olaf Scholz német kancellár megdorgálta partnereit, amiért azok nem tolakodnak újabb harckocsik felajánlásával segíteni Ukrajnának.

Az Ukrajnát fegyverrel támogató országok legutóbbi koordinációs értekezlete január 20-án volt. Ahogy közeledtünk ahhoz a naphoz, egyre inkább záporoztak Berlinre a nyomásgyakorló megnyilatkozások, szinte minden irányból. Washington és Varsó mellett nyugati szakértők hada és a sajtó egyöntetűen követelte, hogy Berlin lépjen át saját árnyékán, és a hónapok óta tartó óvatoskodás után »engedje szabadon a Leopardokat«.

A nagy médiazajban úgy tűnt, akár egy tucatnyi ország is hajlandó lenne a saját Leopard harckocsijaiból felajánlani kisebb nagyobb mennyiséget. A szakértők elsősorban a lengyel, finn, norvég, kanadai, portugál, spanyol, német, dán és holland »tankkoalícióban« gondolkodtak. Hivatalos vagy félhivatalos megnyilvánulások mindegyik országból érkeztek, úgy tűnt, hogy egyedül Berlin és a teszetosza szociáldemokrata kancellár az akadálya annak, hogy az ukrán hadsereg tavaszra készen álljon az újabb orosz hadjárat megfékezésére.

Mivel a gyártó engedélye nélkül a többi felhasználó sem küldhetett tankot, a németek megkerülhetetlenek voltak, bár az is igaz, hogy a lengyel vezetés a januári ramsteini találkozó előtt már azzal fenyegetőzött, hogy – példátlan módon – Berlin hozzájárulása nélkül biztosít harckocsikat saját Leopardjaiból Kijevnek.

Hogy hány harckocsira van szüksége az ukránoknak, arról több szám is kering. Hivatalosan két harckocsi zászlóaljat kértek (88 tank), de az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zsaluzsnij egy decemberi Economist interjúban 300 darabról beszélt.”

Nyitókép: Philipp Schulze / DPA / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. február 17. 07:23
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Csatari59
2023. február 16. 20:14
Albán parlament:segítsünk Vietnámnak! Első felszólaló:adjunk egy tankot Vietnámnak!Nagy taps,éljen-éljen. Második felszólaló:adjunk két tankot Vietnámnak!Nagy taps,éljen-éljen. Harmadik felszólaló:adjuk oda mindhárom tankot Vietnámnak!
masikhozzaszolo
2023. február 16. 18:19
Eszembe jutott a legújabb ukrán követelés: Az összes orosz gyémántra is igényt tart. Belgium, Hollandia adja át gyorsan. A fénytörésükkel el fogják vakítani az oroszokat. És az összes svájci órát! Mert mint a tyúkok, oda gyűlnek majd a kendermagos oroszok. És akkor durr!
monuskaroly
2023. február 16. 17:35
Aggódsz, köcsög?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!