Elfogadták az első sarkalatos törvényt

2011. június 20. 18:17

Az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló jogszabályt fogadta el elsőként hétfőn a parlament az új alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények közül.

2011. június 20. 18:17

A törvény rögzíti, hogy az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely a parlamentnek alárendelve látja el feladatát. Az ÁSZ ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Újdonság ugyanakkor, hogy az ÁSZ költségvetését a jövőben úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet kevesebb az előző évinél. Az indítványt a kormánypártok támogatásával, 252 igen, és 102 nem mellett fogadták el.

A sarkalatos törvény elfogadásával módosították a büntető törvénykönyvet is. Ennek eredményeként szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet. A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
már foglalt
2011. június 21. 16:10
"minden más szervezettől független" gondolom az csak véletlen, hogy az elnöke 20 évig a Fidesz tagja volt és csak a fent említett idézet miatt lépett ki.
Rm_
2011. június 20. 22:25
nem is értem: "ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely a parlamentnek alárendelve látja el feladatát" miért nem Orbán Viktornak lesz alárendelve? "annek eredményeként szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet" van még valami, aminek megsértése nem letöltendőt von maga után?
Tökike
2011. június 20. 21:42
Kár volt ide írnom egyáltalán,mert "ember embernek farkasa" a Magyar akkor örül ha a szomszédjának legalább kétszer olyan rossz mint neki.Egy állitólagos Bibliai idézet szerint:"Amelyik népet az Isten elveti, soha nem ad igaz vezetőt neki" Köszi 2/3-ad.
Tökike
2011. június 20. 21:30
Tisztelt Steppenwolf Nem a bérből élő szerencsétlen barmot kéne demagóg hülyének nevezned, hanem épp ésszel átgondolni hogy még nagyobb bajban vagyunk mint voltunk. Volt egy olyan kedves választási kampány hogy "rosszabbul élünk mint négy éve" mi most rosszabbul élünk mint 6-éve.Előtte nem voltak ilyen komoly problémáim. Biztos hogy értem sem kár! mert az elmúlt 6-évben csak 3millió forintot adóztam le amiből semmit nem fogok visszakapni.Az ilyen szoci-trolloknak csak annyi maradjon hogy játszon magával, és a ti nyugdíjatokat A Merlinével együtt kitermelje . Ui:Sajnálom de nem vagyok sem jobbos sem balos ez az én hibám.!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!