Kész az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény

2011. szeptember 01. 14:22

A Lázár János által most megküldött javaslat legnagyobb változásai, hogy a jövőben nem mindenki, csak a kormány, a képviselők negyede és az alapvető jogok biztosa kérhet utólagos normakontrollt. A tervezet megerősítené az Alkotmánybíróság elnökét, a testület székhelye pedig hivatalosan is Budapestre kerülne át.

2011. szeptember 01. 14:22

Megküldte észrevételezésre az Alkotmánybíróságról szóló törvény tervezetét a kormánynak, a taláros testületnek, és az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat eljutott a Népszabadsághoz is: a lap összegzése szerint változás lesz a jövőben, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányjogi panasz alapján a bírói döntések alaptörvénnyel való összhangját is vizsgálhatja.

Míg jelenleg a Ab eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti, addig az új törvény szerint a jogszabályok utólagos normakontrollját a jövőben csak a kormány, a parlamenti képviselők negyede és az alapvető jogok biztosa indítványozhatja. Előzetes normakontrollt ezután a köztársasági elnök mellett - a törvény kezdeményezője, a kormány vagy a parlament elnökének zárószavazás előtti indítványára - az Országgyűlés is kérhet. A házelnök a törvényt csak akkor küldheti meg a köztársasági elnöknek aláírására, ha az Ab nem állapított meg alaptörvény-ellenességet.

Nem változik az Ab szűkített hatásköre: a testület a költségvetésről, a központi adónemekről, az illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények alkotmányosságát a jövőben is kizárólag akkor vizsgálhatja, ha az alapjogokkal összefügg, és ezek sérelme miatt semmisítheti meg. Az Ab székhelye eddig hivatalosan Esztergom volt, ez szerepel a taláros testület pecsétjén is, bár a testület ténylegesen Budapesten működött. Az új jogszabályjavaslat szerint hivatalosan is a főváros lesz az Alkotmánybíróság székhelye.

Az Alkotmánybíróság létszáma 15 fő lesz, és a bírák mandátuma 12 évre szól. Az új törvénytervezet szerint azonban nem lesznek újraválaszthatóak. Az Ab elnökét is megerősítenék: a jövőben azon túlmenően, hogy összehangolja az Ab tevékenységét, összehívja és vezeti az Alkotmánybíróság teljes ülését, arra is felhatalmazást kap az elnök, hogy meghatározza a teljes ülés ülésezési rendjét és napirendjét, az Ab által elbírálandó ügyek napirendre tűzését az ütemezését is, ideértve az ügyek tárgyalási határnapjának a kitűzését is. Az elnök jelölné ki az előadó alkotmánybírót, javaslatot tehetne a tanácsok összetételére, a tanácsvezető alkotmánybírókra, ideiglenes tanács alakítására is.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2011. szeptember 01. 18:32
Minek ehhez 15 ember?
Winston Smith
2011. szeptember 01. 18:08
Ez a "képviselők negyede" a legravaszabb, mert legalattomosabb húzás. Az új választási törvény (a régi is egyébként) ugyanis a nagypártok+ hozzájuk csapódó egy-egy kicsi rendszerét favorizálja. Magyarul: lesz majd két nagy párt, mondjuk 40-40%-kal, meg két kicsi, 10-10-zel. Ha most nem, előbb-utóbb. Ez a rendszer logikája. a kispártok tehát kiesnek az egyéni kérelmezők sorából. Persze összefoghatnak, de közös lónak -általában- túrós a háta, a jellegzetes magyar választók már rögtön koalíciókról beszélnének, stb-stb, ergo nem érné meg. Ez a "képviselők negyede" c. mondat a biztonsági fék szerepét tölti be, ha netán lennének még kiskapuk a rendszeren, hogy az Alkotmánybíróság megszólalhasson bármely releváns ügyben.
velemeny2010
2011. szeptember 01. 17:31
Segítsetek kérlek: Már nincs érvényben az a passzus, hogy alkotmánybíróság tagja csak az lehet, aki a megválasztását megelőző 4 évben nem volt tagja pártnak és nem viselt politikai funkciót?? Mert akkor Balsai nem lehetne Ab. Elnézést a tájékozatlanságomért.
=nessuno=
2011. szeptember 01. 17:25
Ha volna bennük tisztesség, kurázsi, lemondanának kollektíve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!