Szükségállapotot hirdetett ki a miniszterelnök Srí Lankán

2022. július 13. 12:30

Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra.

2022. július 13. 12:30
null

Elmenekült országából Srí Lanka elnöke szerda hajnalban, alig néhány órával azelőtt, hogy ígérete szerint le kellett volna mondania. A miniszterelnök szükségállapotot hirdetett ki, később pedig parancsot adott a rendőrségnek és a hadseregnek, hogy állítsák helyre a rendet az országban.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, felesége és két testőre a Srí Lanka-i légierő repülőgépén a Maldív-szigetek fővárosába indult a bevándorlási hivatal egyik munkatársa szerint, aki névtelenséget kérve beszélt. Radzsapaksza társadalmi nyomás hatására mondott le. A légierő közleménye szerint a védelmi minisztérium jóváhagyásával biztosítottak repülőgépet az elnöknek és feleségének, hogy a Maldív-szigetekre utazzanak. Közölték, hogy minden bevándorlási és vámügyi törvényt betartottak.

A tüntetők félelmei beigazolódtak, távollétének idejére Radzsapaksza a miniszterelnököt nevezte ki ügyvezető elnöknek. Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a tüntetőket. Nem jártak sikerrel, egyre többen vonultak a miniszterelnöki hivatal felé, helikopterek repültek fölöttük. Néhány eszméletlennek tűnő tüntetőt kórházba vittek. 

A káosz közepette még az állami televízió leállította adását. Később közvetítették a kormányfő üzenetét, amelyben Vikremeszinghe utasítást adott a rendőrségnek és a hadseregnek, hogy állítsák helyre a rendet. 

A Srí Lanka-i törvényhozók megállapodtak abban, hogy új elnököt választanak jövő héten. Az új kormány összetételéről viszont kedden még nem tudtak dönteni. Az országban a helyi törvények szerint az államfőt nem lehet letartóztatni, amíg hatalmon van, és valószínű, hogy Radzsapaksza addig tervezte meg a szökést, amíg alkotmányos mentesség védte.  

(MTI)

Nyitókép: Arun SANKAR / AFP

 

Kapcsolódó

Megpróbált elmenekülni az országból a Srí Lanka-i elnök. A repülőtér személyzete megakadályozta Gotabaja Radzsapakszát, hogy elhagyja a gazdasági válságban lévő országot. Bővebben...

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. július 13. 14:31
Felkészül: Németország, Franciaország és a többi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!