IMF: Nincs haladék a görögöknek

2015. április 17. 20:47

Az IMF kormányzótanácsa az utóbbi harminc évben egyszer sem engedélyezett hiteltörlesztési halasztást, így most sem fog, jelentette ki pénteken Washingtonban Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy Görögország esetében ez elképzelhető lenne-e.

2015. április 17. 20:47

Lagarde az IMF és a Világbank hivatalosan pénteken elkezdődött, háromnapos tavaszi közgyűlésén beszélt erről. Kiemelte: a korábban két fejlődő országnak engedélyezett halasztás nem hozott eredményeket, fejlett gazdaság pedig még sohasem kapott halasztást a törlesztésre. Az IMF-vezér szavai szerint minden lehetőség minden ország előtt nyitva áll, ám a cselekvésnek ez az iránya nem lenne ajánlatos a jelenlegi helyzetben.

Lagarde azt tanácsolta, hogy Görögország folytassa a munkát a gazdasági stabilitás helyreállítása érdekében, ám véleménye szerint ez a cél nem valósítható meg egy utolsó pillanatban megkötött politikai megállapodással. Barack Obama amerikai elnök, aki pénteken a Fehér Házban fogadta Matteo Renzi olasz kormányfőt, közös sajtótájékoztatójukon szintén úgy fogalmazott, hogy Görögországnak reformokat, kemény lépéseket kellene kezdeményeznie és csökkentenie az államapparátusát. Az amerikai elnök kijelentette, hogy az idén jelentős haladást remél az európai-amerikai szabadkereskedelmi és beruházási megállapodásról folytatott tárgyalásokon.

Renzi egyebek között elmondta: az Európai Uniónak dolgoznia kell azon, hogy megállapodásra jusson Görögországgal. Az EU-nak tiszteletben kell tartania a görög választók akaratát, mint ahogy Athénnak is az európai intézmények működési rendjét, tette hozzá. Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a Lagarde-dal folytatott megbeszélés után kijelentette: nagyon rosszul informáltak azok az újságírók, akik szerint a vezérigazgatótól visszautasítást kapott volna.

Leszögezte, hogy nagyszerű párbeszédet folytattak. (Varufakisz egyébként röviden szót válhatott Obama elnökkel is, amikor a Fehér Házban csütörtök este megemlékezést tartottak a görög függetlenség kikiáltásáról.) A Pekingben létrehozandó Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal kapcsolatban az IMF vezérigazgatója kijelentette, hogy az IMF kész lenne együttműködni az új intézménnyel. Christine Lagarde szerint ha az Egyesült Államok nem járul hozzá az IMF kormányzati és kvótareformjához, az azt eredményezheti, hogy az AIIB és más pénzintézetek alternatívát fognak kínálni a meglévőkkel szemben, ami megítélése szerint szomorú fejlemény lenne.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. április 18. 22:48
és még fontosabb Görögország sorsát (az utóbbi negyven évben) szem előtt tartani...
Quaestorbán
2015. április 18. 13:07
Spiler 2015. április 18. 11:13 4 @himitsu Stratégiai ágazat, értéke felbecsülhetetlen. Jó beszélsz Arról nem ugatnak liberálnáciék hogy a francia közművek 80+%-a ÁLLAMI tulajdonban van Mivel ezek nemcsak üzleti de nemzetbiztonsági kérdések is
Quaestorbán
2015. április 18. 12:46
Alapjaiban rázta meg a nemzetközi pénzügyi világ szereplőit a június végén napvilágot látott hír, miszerint évekig manipulálták a Barclays bank munkatársai a tranzakciók világszintű referenciájaként szolgáló londoni bankközi kamatlábat. A botrány a Brit Pénzügyi Felügyelet (FSA) vizsgálata nyomán robbant ki, az ellenőrző szerv ugyanis feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008–2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen a LIBOR és annak európai megfelelője, az EURIBOR befolyásolásával próbálkoztak. Érdekes ez az alapjaiban megrázás Hány bankárt ítéltek több évtizedes börtönbüntetésre? Pénzcsinálók.ro - pénzpiac - Az évszázad csalása penzcsinalok.transindex.ro/penzpiac/cikk/14064
Quaestorbán
2015. április 18. 12:44
himitsu [Hozzászóló kiszűrése] 2015. április 18. 10:16 @foton Többek között IMF pénzből vettünk MOL-t, anno, laza 1.8 milliárd Euróból, ami után több mint 40%-al esett az árfolyam. Inkább ez lehet a 40-%-os esés mögött Előfizetői tartalom Tisztelt, Felhasználónk! Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, lépjen be a jobb oldali űrlapon, ellenkező esetben olvassa el tájékoztatónkat értéknövelt szolgáltatásainkról. Lehetősége van emelt díjas SMS küldésével is hozzáférni a tartalomhoz. Újabb óriási botrány a küszöbön - Már az arany árfolyamát is manipulálják? 2014. február 28. - 11:42 Az utóbbi időben számos pénzintézetre többmilliárd eurónyi bírságot szabtak ki kamatmanipuláció miatt. Úgy látszik azonban, hogy nemcsak a bankközi kamatokat befolyásolták a pénzintézetek, hanem az arany árfolyamának londoni délutáni fixingje során is összejátszottak. Egy londoni professzor és a Moody's egyik vezető beosztású alkalmazottja szerint a bankok már egy évtizede manipulálhatják a sárga nemesfém árfolyamát - írja a Bloomberg portfolio.hu MANIPULÁLT KAMAT Az évszázad csalása Sz. Cs.- E. Hitelfelvevők millióit érintheti a Barclays manipulációs botránya. Miért, hogyan, lehetett-e egyedül, kik nyerhettek és mi következik most? Bankbotrány lépésről lépésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!