Van-e esélye, hogy az elektori kollégium leszavazza Trumpot?

2016. december 19. 00:23

Az 1832-es választások óta össz-vissz egy elektor tette meg, hogy ellene szavazott annak a jelöltnek, akire szavaznia kellett volna. Több, mint valószínű tehát az esélye annak, hogy ez a lázadás kudarcba fullad.

2016. december 19. 00:23
Matthew Hennessey

„A világ kivár és azon tűnődik: vajon a »hitetlen« Elektori Kollégium elektorai fel akarják-e függeszteni Donald Trump megválasztását, és az Egyesült Államok 45. elnöke meggyőzött elég kollégájukat meggyőzte-e arról, hogy szavazzanak a lelkiismeretük szerint« hétfőn, és így döntsön az ügyben a Képviselőház?»

Mint a politikai játszmák általában, ez is bizarr volna. Az Elektori Kollégiumban 538-an ülnek. Idén 306 republikánus és 232 demokrata. Ahhoz, hogy nyerjen, egy elnökjelöltnek 270 szavazatra van szüksége. Más szavakkal: legalább 37 elektort kellene meggyőzni, hogy Trump helyett más jelöltre szavazzanak. Az 1832-es választások óta össz-vissz egy elektor tette meg, hogy ellene szavazott annak a jelöltnek, akire szavaznia kellett volna. Több,  mint valószínű tehát az esélye annak, hogy ez a lázadás kudarcba fullad. Ami igazán ijesztő, az az, hogy egyáltalán szóba kerülhet mindez.

»Mi magyarázza Trump győzelmét?« – kérdezik folyamatosan a zavarodott újságírók és a megijedt progresszívek, a választások után még egy hónappal is. »Hogy történhetett mindez?« A válasz egyszerű: az embereknek szimpatikus volt, amit mondott, és rá szavaztak. Elég ember szavazott rá a megfelelő államokban ahhoz, hogy kormányzati rendszerünknek megfelelően ő gyűjtse össze az elnökséghez szükséges voksmennyiséget az Elektori Kollégiumban.

Ha nem tetszik, hogy ő nyert; üdvözlünk a kormányzati rendszerünkben – néha nyersz, néha vesztesz. Legkésőbb a hatvanas évek óta nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a progresszív baloldalon sokakat egyáltalán nem izgat a kormányzati rendszer. Egyes szabadságokat utálnak, hiába biztosítja azokat az Alkotmány. Nem szeretik a szuverén államok szövetségi rendszerét sem, ami megfosztja őket attól a centralizált, központi hatalomtól, amit igényelnek maguknak. És leginkább nem szeretik, hogy ez a rendszer lehetővé teszi, hogy néha republikánusok is nyerjenek. Számukra ez sértés a politikai filozófiájukra nézve, ami szentesít mindent, ami a liberálisok csinálnak és hisznek, valamint átokkal sújt mindent, amit a konzervatívok tesznek és hisznek.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zőldsas
2016. december 19. 07:16
A gazemberek mindenhol azok. Akinek nem tetszik az emigráljon Szíriába.
states
2016. december 19. 06:52
A büdös komcsi reflexek mindenhol a világon egyformák. Pofáznak a demokráciáról, hivatkoznak rá, aztán ha nem kedvez nekik, akkor beleszarnak. Az elektori rendszer azért van, mert az állam neve Egyesült Államok, nem pedig Egyesült Állam. Ugye milyen egyszerű a magyarázat, internácikáim?
Redrum
2016. december 19. 06:20
Az elektori lázadásról ábrándozás kitűnően bemutatja, hogy miképp viszonyul a regresszív baloldal a demokráciához - nagyjából úgy, mint Sztálin.
péterx
2016. december 19. 05:18
Erről van szó ! A balos pimasz őrületről , mely kvázi messianisztikus módon szemléli a saját szabadosság-ideológiájának hegemóniáját . Pedig csak egy rossz filozófiáról van szó .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!