Ilyen negyven napig karanténban élni – kínai magyar üzletkötő a Mandinernek

2020. március 20. 16:04

„Tényleg mindenki maradjon otthon, így ugyanis lassítható, megállítható a vírus” – üzeni haza a magyaroknak Szabó Attila. Tapasztalatból beszél, ugyanis Kínában, Sencsen városában élve január 20-tól 40 napra önkéntes karanténba vonult kínai feleségével és a kisfiukkal. A tapasztalatairól mesélt a Mandinernek.

2020. március 20. 16:04
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: a 13 milliós lakosságú Sencsen látképe

 

„Negyven napig voltunk karanténban úgy, hogy csak én mentem utcára, tíznaponta bevásárolni” – kezdi Szabó Attila, aki nyolc éve él Kínában és üzletkötőként dolgozik a Hong Konggal szomszédos, dél-kínai Sencsen óriásvárosában. „Ekkor már kint az utcán mindenkinek maszkot kellett viselnie, én gumikesztyűt is vittem magammal, de minimum volt, hogy a bevásárlókocsi fogóját lefertőtlenítettem alkohollal. Amikor hazaértem, lefújtam alkohollal a cipőmet, a maszk ment a kukába, a ruháim a mosógépbe, én meg lezuhanyoztam.” Attila szerint

Kína talán már túl van a nehezén.

„Kínában az újév miatt amúgy is leállt az élet, bezártak a gyárak egy hónapra. A plusz egy hónap ahogy olvastam annyira nem viselte meg a gazdaságot, van visszaesés, de nem tragikus. Ahol mi lakunk, a gyárak 95 százaléka már újra üzemel.” A járvány kitörése után egy ideig sóból és lisztből volt hiány a boltokban, később viszont csak a maszkból és a fertőtlenítőből, de abból végig. Az éttermek házhoz szállításra rendezkedtek be, de a nagy multik, a McDonald’s és a Burger King is így tett. Szerinte a kínai kormány amúgy nagyon jól megszervezte a védekezést.

„Itt, Sencsenben is úgy zárták le az utcákat, hogy egy helyen lehetett bemenni és kimenni. A lakóparkokat úgy kötötték össze, hogy mindenképpen lázmérési ponthoz érjen az ember” – meséli a Kínában élő magyar férfi.

Attilában fel sem merült, hogy elhagyják Kínát, de nem is lett volna rá módjuk, hiszen a kínai állampolgárságú feleségének és kisfiának is lejárt a vízuma. A véleménye mindenképpen figyelemre méltó, főleg, hogy Kína már kifelé jön a koronavírus-fertőzésből. „A mi városunkban, Sencsenben február 18 óta egyetlen új esetet sem regisztráltak, Kínában pedig mostanában 100 körüli új fertőzést jelentettek naponta, ami már tényleg alacsony. Azt mondják, április végére mindenhol visszaállhat normális kerékvágásba az élet.”

Attila a magyarországi híreket is követi, ez alapján pedig azt mondja:

tényleg mindenki maradjon otthon, így ugyanis lassítható, megállítható a vírus.

„Ha mindenki otthon marad, meg lehet gátolni, de ha az idősek és a fiatalok az utcán lófrálnak, nem ér semmit az egész, hiszen hazaviszik a vírust!” – üzeni végül haza a magyar üzletkötő.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 20. 21:05
"A járvány kitörése után egy ideig sóból és lisztből volt hiány a boltokban, később viszont csak a maszkból és a fertőtlenítőből, de abból végig." Hát itt a járvány még el sem kezdődött, már ha lesz egyáltalán, de maszk, C és D vitamin már nincsenek. Cserében van só és liszt valamint fertőtlenítő.
Akitlosz
2020. március 20. 21:02
"de ha az idősek és a fiatalok az utcán lófrálnak, nem ér semmit az egész, hiszen hazaviszik a vírust!" Mert az utcán lófráló középkorúak mitől is nem viszik haza a vírust?
Sumi
2020. március 20. 20:19
Fegyelmezettek voltak, de sor került hatósági erőszakra nem egy esetben. Ott nem cicóztak.
Box Hill
2020. március 20. 20:14
És mit mondanak ott a járvány eredetéről? Denevérleves vagy jenki szósz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!