Grúziába menekült az orosz ellenzék sztárügyvédje

2021. szeptember 07. 18:10

Georgiába menekült Ivan Pavlov szentpétervári ügyvéd, aki korábban ismert ellenzékieket és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt. Elmeneküléséről ő maga számolt be kedden a Telegram-csatornáján.

2021. szeptember 07. 18:10
null

Pavlov ellen idén áprilisban büntetőeljárás indult azon a címen, hogy információkat hozott nyilvánosságra a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov újságíró ügyében folytatott nyomozásról. Az ügyvédet korlátozták foglalkozása gyakorlásában, egyebek közt abban, hogy használja a kommunikációs eszközöket és hogy kapcsolatba lépjen a Szafronov-ügy tanúival, sőt, magával a vádlottal is.    

Pavlov a Komanda 29 (29-es Csapat) nevű jogvédő tömörülés vezetője volt,

amely mások mellett az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott, idén júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK), valamint a kémkedéssel megvádolt Carina Turcant, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat topmenedzserét és a hazaárulással meggyanúsított Viktor Kurdjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas tudományos munkatársát képviselte a bíróságon.    

A Komanda 29 nyáron feloszlott, miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) elrendelte honlapjának blokkolását a főügyészség követelése alapján. A hatóság ugyanis a csoportot a nemkívánatosnak minősített cseh Spolecnost Svobody Informace (Sajtószabadság Társasága) szervezettel azonosította. Pavlov a keddi Telegram-bejegyzésében közölte, hogy távozását ideiglenesnek tekinti, az ügyeit folytatni kívánja és vissza kíván térni Oroszországba.

(MTI)

Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. szeptember 08. 08:18
Putyin aljas személyi kultusza, diktatúrája hová vezet ? Egyáltalán miként lehet ennyi embert félre vezetni ?
DonCiccio
2021. szeptember 08. 07:07
Na, még egy lebukott diverzáns lett visszadobva.... (nálunk is nagyon ideje van már a külföldi bajkeverők kizsuppolásának)
B_kanya
2021. szeptember 07. 22:37
Lehet tagadni, hogy Grúzia soros-birtok, de szakács vili létezése és pályája mellett nem hálás feladat. Mint mikor lengyel tesóink szája ize megkeseredik kicsit Bem apó miatt (áttért a muszlim hitre), úgy kell nézni az orosz-ellenzék csicskáságát, jellemzően soros-felé.
Akitlosz
2021. szeptember 07. 22:13
Két lehetőség van. 1. Üldözi a Putyin rezsim szegény ügyvédet 2. Az ügyvéd is jogsértő tevékenységet is végzett
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!