Riporterek Határok Nélkül: drasztikusan csökkent az afgán újságírónők száma

2021. szeptember 01. 17:07

Hétszázról száz alá csökkent az aktív újságírónők száma Kabulban.

2021. szeptember 01. 17:07
null

Hétszázról száz alá csökkent az aktív újságírónők száma Kabulban, amióta a tálibok augusztus 15-én ellenállás nélkül bevonultak az afgán fővárosba – közölte szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

A párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet közleménye szerint a tálibok hatalomra kerülése óta „az afgán újságírónőket ért incidensekkel és az iszlám törvények betartatására felszólító parancsokkal” magyarázható a nők eltűnése a médiából.    

Kabulban a magán médiumok rövidesen megtapasztalták, hogy zaklatják a női riportereket

– írja az RSF, többek között Nahíd Basardosztra, a Padzsvok független afgán hírügynökség munkatársára hivatkozva, akit a tálibok megvertek, miközben riportot készített a kabuli repülőtér közelében augusztus 25-én.    

Mások arról számoltak be, hogy a szerkesztőségi helyiségek elé őrként állított tálibok megakadályozták, hogy riportra induljanak – írta az RSF. „A nyolc legnagyobb médiavállalatnál dolgozó 510 nőből mindössze 76-an (közöttük 39 újságíró) van ma is a helyén. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a fővárosban kivesztek az újságírónők”

– állapította meg az RSF. Vidéken ugyanez a helyzet: a tálibok előrenyomulásával párhuzamosan a tartományokban szinte minden magán médium bezárt, az újságírónőknek fel kellett hagyniuk hivatásuk gyakorlásával az újságíró jogvédő szervezet szerint.    

Az UNESCO 2020. évi adatai szerint 1741 nő dolgozott főállásban a médiában Afganisztánban, közülük 1139 volt újságíró. 2020 szeptembere és 2021 februárja között szinte minden ötödik újságírónő felhagyott a hivatásával „az állandó erőszak és fenyegetések miatt”.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
namégmitnem
2021. szeptember 02. 11:35
Ahol vadállatias ösztönlények jutnak hatalomhoz, ott EMBERNEK - gondolkodásnak, civilizált létezésnek, véleményformálásnak - nincs helye. Márpedig az afgán újságírónők EMBEREK (és nem is akármilyenek!) - ugyanúgy, ahogy az volt a legyilkolt humorista vagy a népszerű népdal(!!!!)énekes. Mindkettő életével fizetett érte. Jön még tálibra dér, erre mérget vehet mindegyik Zabihulla(h).
mucsay
2021. szeptember 01. 23:29
700 libsi újságírónő egy városban? nem csoda hogy a talibánt választották.
lemez
2021. szeptember 01. 21:58
Oda kell kúldeni a soros hadseregét.Pereljék be óket.
Ronee
2021. szeptember 01. 19:54
Pedig nem most kellene odamenni az ngok-nak? Meg a független újságíróknak? Hmmm nem? Meglepő :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!