Magyar az év természetfotósa

2010. október 22. 10:13

Első magyar fotósként kapta meg Máté Bence a Wildlife Photographer of the Year díjat. A pályázatra idén több mint 31 ezer nevezés érkezett 81 országból.

2010. október 22. 10:13

A Wildlife Photographer of the Year díjra nevezett munkákból tíz főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket. Az Eric Hosking díjat Máté Bencének ítélték oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Árnyjáték című felvételére esett.

„Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket” - meséli a magyar fotográfus díjnyertes képéről. „Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon” - nyilatkozta Máté.

2002-ben Máté Bence már megnyerte Az Év Ifjú Természetfotósa díjat ugyanezen a pályázaton, valamint az Eric Hosking díjat is most harmadszor nyerte meg 2005 és 2007 után. Az idei megmérettetésen a Norvégiában élő Haarberg Orsolya képe is díjat kapott az Állatok a környezetükben című kategóriában. A fotókat a londoni természettörténeti múzeumban megrendezett kiállításon lehet megnézni.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2010. október 24. 19:25
Ha valaki, hát ez a fiú nagyon megérdemli a díjat.
Ígymegyez
2010. október 22. 21:39
VÉGRE! Ez egy igazán pozitív hír. Gratula Bencének, és rajta keresztül minden magyar természetfotósnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!