Megmondja az algoritmus, hogy felejtős vagy örökérvényű a fénykép

2015. december 19. 13:30

Mennyire maradandó egy kép, vagy dobjuk ki azonnal a kukába, mert a kutya sem fog emlékezni rá? Eddig csak emberek adtak hozzávetőlegesen pontos választ egy ilyen kérdésre. Mostantól egy algoritmus is.

2015. december 19. 13:30

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) kutatói különleges algoritmust fejlesztettek: az emberhez majdnem hasonló pontossággal jelzi előre egy képről, hogy emlékezetes darab vagy feledésre eleve ítéltetett.

Az online tesztelhető MemNet a CSAIL egy korábbi algoritmusán alapul, amely arcokat ítélt meg ugyanezen szempontból.

Az algoritmust ellátták a szükséges utasításokkal, mélytanulás-hálózaton futtatták, és különféle adatsorokból összeszedett sokezer képpel gyakorolt. A képeket korábban emberek pontozták emlékezetességük alapján.

A teszten algoritmusnak és embereknek is meg kellett „mondaniuk”, hogy előtte soha nem látott képeket mennyire tartanak emlékezetesnek. A MemNet 30 százalékkal jobban teljesített a korábbi algoritmusoknál, és csak néhány százalékkal maradt le a humán résztvevők átlagteljesítményétől.

A kutatók a MemNeten alapuló appot terveznek, amely úgy „dolgozná meg” a képeket, hogy emlékezetesek legyenek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!