Meglepő húzással rukkolt elő a Szövetség, miután kirúgták a nyolc éve a női pólósokat irányító Bíró Attilát

2023. szeptember 11. 09:54

A cél egyértelmű: a 2024-es párizsi olimpiai kvóta megszerzése. Madaras Norberték döntése értelmében két szakvezető veszi át Bíró Attila helyét. Mutatjuk, kik veszik át a karmesteri pálcát!

2023. szeptember 11. 09:54

Ismert, a magyar női vízilabda-válogatott a 6. helyen végzett a fukuokai világbajnokságon, amely eredmény minden bizonnyal hozzájárult Bíró Attila szövetségi kapitány menesztéséhez: a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége augusztus 24-én egyhangú szavazással döntött a mester sorsáról. A szakember a döntést követően búcsúüzenetet küldött a csapatnak és minden magyar szurkolónak, amit teljes egészében ide kattintva olvashat.

Ezt is ajánljuk a témában

Bíró Attila szövetségi kapitányi időszaka alatt kiemelkedő eredményeket értek el a magyar pólós lányok, a válogatott 17 világversenyen (olimpia, vb, Eb, Világkupa, Világliga) vett részt, és ezeken 11 alkalommal jutott be a négy közé, hatszor pedig dobogós helyezést ért el. A legnagyobb siker talán a tokiói olimpián nyert bronzérem volt.

Társkapitányok érkeznek Bíró Attila helyére

A Mandiner hétfőn számolt be róla, hogy meglepőt húzott a Magyar Vízilabda Szövetség: két új szakvezetőt kapott a válogatott. Egy rövid Facebook-bejegyzésben tájékoztatták a nagyközönséget, hogy a jövőben Mihók Attila és Cseh Sándor társkapitányokként vezetik a válogatottat.

Ezt is ajánljuk a témában

Aztán hétfő este jött egy bővebb tájékoztató a Szövetség honlapján. Mint írták, Madaras Norbert MVLSZ-elnök ígéretéhez híven igen gyorsan megoldást talált az elnökséggel együtt a női válogatott vezetésére. „A hétfői rendkívüli ülésen a tagok áldásukat adták az elnök előterjesztésére, hogy a csapatot társkapitányként Mihók Attila és Cseh Sándor vezesse a következő időszakban” – olvasható a beszámolóban.

Nincs kecmec: ki kell jutni a párizsi olimpiára!

Az is kiderült, hogy meccselni Mihók Attila fog, de minden másban hasonló súllyal esnek majd latba Cseh Sándor észrevételei.

Ez egy olyan döntés, amely a megújulást jelenti, és a teljes vízilabdatársadalom be tud mögé állni

– hangsúlyozta Madaras Norbert. A sajtónyilvános bejelentésen az is kiderült, hogy a két kapitány mandátuma a párizsi olimpiáig szól – „ahová persze előbb ki kell jutni: az első és legfőbb cél most a kvalifikáció megszerzése”, olvasható az oldalon.

„Nem egy könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni egy olyan nagy feladatra, mint az olimpiai kvalifikáció megszerzése, de hiszek abban, hogy meg fogjuk tudni oldani” – fogalmazott Mihók Attila, utalva arra, hogy nagyon sűrű az őszi versenynaptár és kevés ideje lesz a közös készülésre a csapatnak.

Hozzátette, ebben a rendkívüli helyzetben „sokkal inkább személyes kapcsolatokon múlt a szakmai felkészültség mellett, hogy kiből lehet kapitány. Ezért én nem is vártam erre a posztra, viszont amikor most Birgének (Bíró Attila – a szerk.) be kellett fejeznie, egy pillanara felvetődött, hogy mi lenne, ha... És nemsokára hívott Madaras Norbi” – ismertette a kinevezés körülményeit Mihók, aki a Dunaújvárossal az elmúlt két évtizedben nyolc bajnoki címet nyert.

Cseh Sándor elárulta, a fiú utánpótlás élén eltöltött öt év után vágyott valami másra, bár az ő fejében végképp nem fordult meg, hogy ez a női válogatott lesz. A beszámoló szerint a két vezető maximálisan egyetért abban, hogy a fizikai felkészítésre nagy hangsúlyt kell fektetniük.

De hogy juthat ki Párizsba a csapat?

Két lehetősége van a női vízilabda-válogatottnak, hogy megcsípje az olimpiai kvótát: vagy a januári Eb-szerepléssel érdemli ki magának, ahol az aranyérmes, vagy a spanyol és/vagy a holland válogatott mögött a legjobb helyen végző még nem kvalifikált csapat juthat ki – vagy a dohai vb-n februárban, ahol az utolsó két kvótát osztják ki a legmagasabban rangsorolt két, még nem kvalifikált együttesnek.

 

Nyitóképen: Bíró Attila (balról a második) szövetségi kapitány ezüstéremig vezette a magyar női vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Fotó: Trenka Attila

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. szeptember 11. 10:54
Társkapitányok..? Ez valami libsi újítás..?
Sárkány
2023. szeptember 11. 10:53
az 5. -6-ik helyért az amerikaiakkal játszottak /olimpiai és világbajnok/ s ráadásul nem is rosszul...- az olimpiai felkészülés elkezdődött már két éve, nem lett volna szabad ezt megtörni...szóval aki követte az eseményeket itt valami más van a háttérben mert szakmailag nem volt indokolt kirúgni...
balbako_
2023. szeptember 11. 10:15
Igen, ebben a sportágban ilyen magasak az elvárások a szakmai vezetőkkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!