Zaj

2015. március 16. 07:02

Kövér László megállapítása rosszindulatról, az elmúlt évtizedekre jellemző beidegződésről, de leginkább a helyzet teljes félreértéséről tanúskodik.

2015. március 16. 07:02
D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió körül hetek óta tart a csatazaj, hitelességünk kikezdését néhányan fontos célnak tekintik balról és jobbról egyaránt. Szombaton már a Fidesz második embere, Kövér László is tett erre kísérletet. Pedig ő nem a közéleti botrányoktól fulladozókhoz tartozik, akiknek a vagyonnyilatkozatait naponta kell újraértelmezni. Nem az ismeretlenség homályából előkerült senki, hanem felelős politikus. Ezért aztán nem mindegy, mit mond a lapról, most épp a szolidaritásról és kollegialitásról megfeledkező Magyar Hírlapnak. ()

A médiát »kormánypárti-ellenzéki (párti)«, még otrombábban »baráti-nem baráti« alapon felosztani olyan durva leegyszerűsítés, amely leginkább nem is a sajtónak, hanem a politikának árt. Egy párt és egy lap útja soha nem lehet azonos, még akkor sem, ha hasonló értékek fontosak mindkettejük számára. (Nem véletlen, hogy a Népszabadság számára az elmúlt 25 évben az a legkínosabb körülmény, hogy a Magyar Szocialista Párt által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány az egyik tulajdonosa.) Mivel más a céljuk, mások a feladataik is. Míg előbbi hatalomra akar jutni, utóbbinak ezt kell ellenőriznie. Mert ez a kötelessége. Ha tehát nincs közöttük mindenkor megfelelő távolság, akkor egy demokráciában mindketten sérülnek. Hiszen mindkettejük létjogosultságát ennek tudomásulvétele biztosítja. Ezen tehát nincs és nem is lehet vita köztük.

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió nem azonosítható a tulajdonosával, tulajdonosaival, akármennyire el akarja is mosni a határokat Kövér László. Kritikája, hogy a sajtószabadság ma (csupán) a tulajdonosok szabadságát jelenti, nem igaz. Ezen ő nyilván azt érti, hogy a Magyar Nemzetnél és a Hír Televíziónál az újságírói szabadság és lelkiismeret nem létezik, mert csak az jelenhet meg, amit a tulajdonos megenged. A lap tulajdonosának szabadsága persze általában nagyon fontos dolog, de elsősorban közjogi értelemben. Enélkül ugyanis nincs demokrácia. A Magyar Nemzet és a Hír Televízió azonban sokkal több a tulajdonoshoz fűződő viszonyuknál, és az összes résztvevő számára teljesen természetes, hogy a tulajdonos akarata és érdekei nem feltétlenül vágnak egybe az alkotói közösségek céljaival. Ilyenkor is az újságírás szakmai szabályai érvényesülnek, amelyek kívül esnek a tulajdonosi jogok mindennapos gyakorlásán. Aki olvassa a Magyar Nemzetet, vagy figyeli a Hír Televíziót, annak egyértelmű, hogy itt ehhez az alapelvhez mindenki ragaszkodik.

 

A körülöttünk keltett zajnak megvan az oka. A lap vezetésében pár héttel ezelőtt változás történt. Nem igazán radikális változás, hiszen bár a korábbi vezetés lemondott, a Magyar Nemzetet az olvasók által jól ismert régi-új vezetők szerkesztik tovább, a korábban megismert kitűnő újságírókkal együtt. Az elmúlt hetek meggyőzhették, de a következő hetek, hónapok biztosan meg fogják győzni az olvasókat, hogy a lap – majdnem nyolc évtizedes értékeit is figyelembe véve – nem igazán változik.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. június 25. 13:50
Olvashatatlanok, nézhetetlenek, hallgathatatlanok vagytok...A múlt vagytok.
hoppart
2015. március 18. 16:26
Remek! Hogy mindenki rágcsálja a maga gumicsontját... Az nem tűnt fel senkinek, hogy a FIDESZ sohasem volt jobboldali párt, csak OV kinevezte azzá, mikor betüremkedtek az MDF által hátrahagyott vákuum helyére.Egy helyre kis neo-bolsevik párt lett belőlük.Őrizve liberalizmusukat. Emlékezzünk 1990-re, mikor Szabad György kérését szitkozódó kommentekkel ellátva az egyperces Trianonra emlékezés helyett kivonultak a parlamentből.Kövér akkoriban gyártotta a "Stadinger come back" tacepaóját...Dereng valami? Erről kellene beszélni, mert a két "igaz barát"(O.V. és S.L.) ennyi pénzzel majd megbékíti egymást. HOGY VELÜNK ÉS AZ ORSZÁGGAL MI LESZ, AZ SENKIT NEM ÉRDEKEL!
paraklétosz
2015. március 17. 20:21
Nem esett jól a szerkesztő uraknak Kövér elmarasztaló mondatai, csak nehogy Gyurcsány dicsérő mondatai következzenek. Az már nem zaj lenne, hanem hangrobbanás.
paraklétosz
2015. március 17. 09:23
Zakatol a zajvédelem. Írjátok meg, hogy ti nem értetek egyet az "ondózóval", s akkor talán elül a zakatolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!