Sepsiszentgyörgyön készülnek „ünnepelni” a román soviniszták

2023. november 29. 17:35

Az egyik szervező szerint őket „nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli”.

2023. november 29. 17:35

A Maszol cikke szerint Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román szélsőjobboldali szervezet vezetője Sepsiszentgyörgyre hívja követőit, hogy a székely városban ünnepeljék a Románia nemzeti ünnepének számító december 1-jét. A portálon kiemelik, hogy a rendezvény iránt érdeklődőket a már jól megszokott módon igyekszik feltüzelni a szélsőségesen magyarellenes brassói fogorvos, Mihai Tîrnoveanu.

A Nemzet Útja Egyesület minden erejét mozgósítja, hogy felvonja a román trikolórt az ország szívében!” 

– olvasható a felhívásban, amelyben leírja: egyesületük „a Kovásznáért és Hargitáért folytatott harcokban született”. „Itt, az ország szívében és az ország szívéért vívtuk az első csatáinkat 2014 óta”, írja a nacionalista vezető, aki szerint őt nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli, ezért csatlakoztak hozzá támogatók az ország minden pontjáról, mert az „ország szívét” nem lehet „egyedül legyőzni”, írja Sepsiszentgyörgyre vonatkoztatva Tîrnoveanu.

„Nem mi vagyunk »kívülállók«”

Kifejtette, szerinte lázító mindaz, ami Kovászna vagy Hargita megyében „magyar struktúrát” jelent. „Nem, nem mi vagyunk »kívülállók«, hanem ők jönnek a román térfélen kívülről, 

a budapesti kormány által közvetlenül koordinált, etnikai szempontok szerinti területi autonómiapolitikát szolgálva” 

– fejtegeti a Nemzet Útja vezetője. Az esemény kapcsán Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Elítélem, mert azt gondolom, hogy árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye.”

Nyitókép: Képmetszet

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lpazo
2023. december 01. 09:50
Addig még van remény, amíg a románok úgy érzik hogy zászlókat kell lobogtatniuk itt, vagy ott Erdélyben. Egyfajta indikátor ez. Minél több a román zászló, annál nyakasabb a székely és fordítva is igaz. Mi van Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban? Lényegesen gyorsabb asszimiláció.
Antifleto
2023. december 01. 06:35
Pitiáner szar alakok ezek, övék Erdély mit akarnak még? Miért provokálják a békés magyarokat? Az ott élők soha nem lesznek románok akárhány ocsmány román zászlót visznek oda ezek a komplexusos barmok.
JohnnyBeGood
2023. november 30. 10:13
Megtehetik, mert ez nem Koszovó, nem Bosznia. Ez a ravaszak - valójában gyávák - földje.
auditorium
2023. november 30. 10:00
Holnap (dec.1-én) szervez a román szélsőjobb soviniszta, fasisztoid párt Sepsiszentgyorgyon - a fenti cikk szerint- tüntetést a magyar autonómia kérésének megtorlására. Mindent FOTÓZNI, dokumentálni kell és jogi lépést tenni STRASBOURGBAN-Brüsszelben-Luxemburgban (ahogyan a romák teszik, mert ők jól tudják, hova kell fordulni segitségért). - NE LEGYEN magyar ellen reakció, zászlók lengetése és himnus, mert azzal nem érnek el semmit és a román szélsőjobb provokálva visszaélhet vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!