Így működik az offshore: óriási iratanyagot tártak fel oknyomozók

2016. április 04. 13:05

Politikusok, sportolók és különböző hírességek offshore-cégeinek titkai tárultak fel egy panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai nyomán. A többmillió dokumentum feldolgozásában hetvenhat ország 370 újságírója vett részt. Az ügyben magyar szál is van: a volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt érintettségével a Direkt36 foglalkozott.

2016. április 04. 13:05

Tizenegy és félmillió dokumentumot szivárogtattak ki egy panamai ügyvédi irodából: az offshore-cégekre vonatkozó adatokat az elmúlt évben egy nemzetközi újságírócsapat dolgozta fel. A Süddeutsche Zeitung és az International Consortium of Investigative Journalists mellett a magyar szállal a Direkt36 foglalkozott. Nemzetközi vonalon Vlagymir Putyinhoz, a kínai elnökhöz, az izlandi miniszterelnökhöz, más politikusokhoz, illetve különböző sportolókhoz, színészekhez és egyéb hírességekhez kapcsolódó offshore-cégek kerültek elő.

Az iratok egy panamai ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca hálózatából kerültek ki – áll a nyomozást ismertető cikkben, amely magyarul itt olvasható. A panamai iroda az egyik legnagyobb offshore pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat a világon. A nyomozás során fény derült a FIFA-ügy újabb részleteire, illetve például arra, hogyan mozgatnak pénzeket Vlagyimir Putyinhoz köthető emberek. A negyven évet felölelő iratanyag általában is komoly betekintést nyújt abba, hogyan használják offshore-cégek hálózatát pénzmosásra üzletemberek, illetve hírességek, politikusok és más közéleti szereplők. A nyomozást a Süddeutsche Zeitung kezdte el a hozzájuk eljutott adatok alapján, amelyet megosztottak az ICIJ-jel.

Az egyik, kiszivárgott dokumentumok alapján született cikk például azt ismerteti, hogyan mozgatják offshore-cégek segítségével a pénzeket Vlagyimir Putyin környezetéhez kötődő szereplők. Egy, a szentpétervári Bank Rossiya elnöke által alapított offshore-cég például 200 millió dollárt (55 milliárd forint) mozgatott meg három országon, két bankon és négy cégen keresztül, hogy végül Szergej Rolduginnál, Vlagymir Putyin egyik barátjánál kössön ki. A cikk szerint ez csak egy ügylet volt a sok közül: az újságírók összesen kétmilliárd dollárnyi (554 milliárd forint), orosz elnökhöz köthető tranzakciót találtak.

Egy volt fideszes képviselő is feltűnt az iratanyagban

Az ügy magyar szálán a Direkt36 dolgozott. Az iratanyagban feltűnt több magyar szereplő is, köztük konkrét politikai kötődéssel Horváth Zsolt bírt, aki 16 évig volt Kecskemét országgyűlési képviselője a Fidesz színeiben. Először az ő ügyéről számolt be a magyar oknyomozó portál.

Offshore céget birtokolni alapvetően nem bűn, arra viszont kifejezetten alkalmas, hogy a cégtulajdonos egyrészt kedvezőbb helyen adózzon jövedelme után, másrészt elrejtse és tisztára mossa nem tisztán szerzett pénzeit a gyakran egzotikus országokban bejegyzett cégeken, céghálókon keresztül. A cikk szerint Horváth Zsolt még fideszes képviselőként, 2013-ban lett tulajdonosa egy seychelles-szigeteki cégnek, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Horváth 2014-ben már nem indult a képviselőségért, 2014 szeptemberében azonban résztulajdonosa lett egy szintén a Seychelle-szigetekre bejegyzett cégnek, a Mayer & Collins Trading Company-nak. Mindkét cég játékok gyártásával foglalkozik az iratok szerint.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. április 05. 08:08
"A többmillió dokumentum feldolgozásában hetvenhat ország 370 újságírója vett részt." Na vajon kik voltak a 370-ek?
Karbantartó9
2016. április 04. 17:31
Ofshore cégekről a dk-t, mszp-t, szdsz-t kell kérdezni. d209 megmondja.
kjkj945
2016. április 04. 17:13
666 Csak egy ''volt'' fideszest találtak. És a többi pártból hányat? Panama? Bokros diploma!
Felvidéki1
2016. április 04. 15:47
És mi a fene baj van azzal, ha valakinek offhore cége van????? Én személyesen nem ítélem el az illetőt, sőt, megértem. Ilyen szar adózási rendszer mellett, hülye az, akinek nincs ilyenje..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!